Foto: DELFI
29. martā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā privātpersona un divas muitas amatpersonas apsūdzētas par akcīzes preču kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā, bet divi robežsargi apsūdzēti par bezdarbību, ja tās rezultātā izraisītas smagas sekas.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai privātpersona un divas muitas amatpersonas izveidojušas organizētu grupu un savā starpā sadalījušas pienākumus, lai ar kravas automašīnu, šķērsojot Krievijas un Latvijas robežu, īstenotu cigarešu un alkohola lielā apmērā ievešanu Latvijā. Sava plāna īstenošanai iesaistītie izmantojuši viltotus dokumentus.

Sadalot pienākumus, muitnieki ļaunprātīgi izmantojuši savu dienesta stāvokli un veikuši tīšas darbības, nolūkā īstenot kontrabandas ieviešanu valstī. Kopumā kravas automašīnas puspiekabē kontrabandas veidā tika ievesti 14,5 miljoni cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām un 239 litri degvīna ar Krievijas akcīzes markām. Tiesībsargājošo iestāžu aprēķini liecina, ka tādējādi Latvijas valstij nodarīts mantisks zaudējums lēšams aptuveni 1,79 miljonu eiro apmērā.

Savukārt divas robežsardzes amatpersonas nolaidīgi pildījušas savus amata pienākumus, tādējādi pieļaujot organizētās grupas locekļu pārvadājamās kontrabandas kravas nelikumīgu izlaišanu no robežkontroles punkta. Ar savām darbībām robežsargi sekmējuši šo kontrabandas preču laišanu brīvā apgrozībā, izraisot smagas sekas.

Viens apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 190. panta 3. daļas, divi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 190. panta 3. daļas un Krimināllikuma 318. panta 3. daļas un divi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 319. panta 3. daļas.

Par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rēzeknes tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!