Foto: F64
Cēlonis baumām par "Swedbank" stāvokli varētu būt meklējamas ārzemēs. Tā ir viena no versijām, ko pašlaik kriminālprocesa ietvaros izskata Drošības policija (DP).

DP priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Nacionālās drošības komisijas kopīgās sēdes teica, ka versijas par to, kurš radīja baumas par "Swedbank", ir vairākas un tās tiek izskatītas kriminālprocesa ietvaros.

Uz jautājumu, vai viena no versijām ir, ka baumu rašanās cēlonis nāk no ārzemēm, Ulmanis atbildēja: "Tajā skaitā, jā."

To, vai viena no versijām ir, ka baumas varētu būt radījuši ārvalstu specdienesti, Ulmanis nekomentēja.

Aizturēto vai aizdomās turēto pašlaik lietā nav.

Ulmanis apstiprināja, ka DP lietas ietvaros varētu pieprasīt starptautiskās palīdzības lūgumus. "Šis jautājums tiek risināts," piebilda Ulmanis. Viņš gan neatklāja, kurai valstij šis lūgums tiks izteikts.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka DP pašlaik publiskojamas informācijas par šo kriminālprocesu nav. Viņa gan atzina, ka iedzīvotāji joprojām atsaucas uz DP lūgumu sniegt konkrētu informāciju par baumu izplatītājiem, saņemtajām īsziņām vai telefona zvaniem. Kopš pirmdienas policijā bija vērsušies vairāki desmiti iedzīvotāju.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ("Vienotība") informēja, ka komisiju sēdē gan pārsvarā runāts par specdienestu darbu valsts noslēpumu saturošas informācijas nelikumīgas izpaušanas novēršanā, taču nedaudz skatīts arī "Swedbank" gadījums.

Deputāts piekrita, ka, ņemot vērā "Swedbank" gadījumu, jābūt krīzes pasākumu plānam šādos baumu gadījumos. Lai neatkārtotos "Swedbank" ažiotāža, jau tiek gatavots krīzes pasākumu plāns, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.
"Es saprotu, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija pie tā jau strādā. Ir jābūt krīzes plānam, jo nevar būt tā, ka ažiotāža ir sākusies un tiek gaidīts "Panorāmas" (populārs Latvijas Televīzijas ziņu raidījums) laiks. Nākamajā reizē šai krīzes sistēmai ir jābūt izstrādātai – sākas panika, kas tiek izpausts, kurš par to informē, caur kādiem medijiem tas notiek. Tas ir tāpat, kā tagad, kad ir gaidāma vētra un sabiedriskajā televīzijā mēs redzam skrejošu rindu kā brīdinājumu. Un tas notiek seriāla vai bērnu multfilmas laikā," uzsvēra Latkovskis.

Latkovska vadītā komisija DP veiktajā izmeklēšanā nejaukšoties, taču noteikti gribēšot iepazīties ar izmeklēšanas rezultātiem.

Jau ziņots, ka Drošības policija ir sākusi kriminālprocesu par nepamatotu ziņu izplatīšanu par "Swedbank" finanšu stāvokli.

Pašlaik Drošības policijai ir vairākas versijas par baumu izcelšanās iemesliem un personām, kas šo nepatiesās informācijas izplatīšanos ir veicinājušas.

Baumu izplatīšanā pamatā tika izmantoti sociālie tīkli, piemēram, "Twitter", "draugiem.lv", īsziņu sūtīšana un sazvanīšanās.

Sāktā kriminālprocesa izmeklēšanā iesaistīti vairāki izmeklētāji, arī operatīvie darbinieki.

Drošības policija ir tikusies ar Zviedrijas policijas pārstāvjiem, kuri apliecinājuši gatavību sniegt nepieciešamo atbalstu izmeklēšanā.

Drošības policija lūdz sabiedrības atbalstu, ja personu rīcībā ir konkrēta informācija par baumu izplatītājiem, saņemtajām īsziņām vai telefona zvaniem. Drošības policija jāinformē pa tālruni 67208964 vai jāsūta elektroniskais pasts dp@dp.gov.lv.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem pirmdien pēc valdības sēdes norādīja, ka pašlaik nav pamata baumām par "Swedbank" vai citu banku finanšu stabilitāti un atbilstoši Valsts policijas sniegtajai informācijai baumas izplatītas apzināti, lai destabilizētu situāciju valstī.

Vietējā laikraksta portāls "zz.lv" ziņo, ka saistībā ar nedēļas nogalē valstī sacelto paniku par iespējamo "Swedbank" darbības apdraudējumu otrdien uz Drošības policiju bija izsaukts Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) un Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Portāls atgādina, ka pēc Caunes rīkojuma naktī uz svētdienu no "Swedbank" uz Valsts kasi pārskaitīti vairāk nekā miljons latu, bet Rāviņš saviem finansistiem tajā pašā laikā licis pārskaitīt vairāk par 134 tūkstošiem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!