Foto: AFP/Scanpix

Drošības policijas rīcībā arī nav informācijas, kas liecinātu "par vismaz 10 cilvēku no Latvijas" pievienošanos islāmistu teroristu grupējumam "Daesh", portālam "Delfi" sacīja Drošības policijā, komentējot Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona (S) pirmdien paustos apgalvojumus.

Ādamsons Latvijas Radio 4 sacīja, ka teroristu grupējuma "Daesh" rindās ir vismaz desmit Latvijas iedzīvotāji. Tāpat Ādamsons pauda viedokli, ka Drošības policijas kapacitāte nav pietiekama teroraktu novēršanai, bet citu ES valstu drošības dienesti ir spējīgāki.

Nezinot, pamatojoties uz kādiem kritērijiem Saeimas deputāts Ādamsons izteicis minējumus, Drošības policija no komentāriem par tiem atturējās. Vienlaikus Drošības policija informēja, ka tās rīcībā arī nav informācijas, kas liecinātu "par vismaz desmit cilvēku no Latvijas" pievienošanos islāmistu teroristu grupējumam. "Ja Ādamsona kungam ir šāda informācija, tad Drošības policija labprāt ar to iepazītos," komentējot parlamentārieša izteikumus, akcentēja Drošības policija.

Tāpat Drošības policija atgādina, ka pievienošanās teroristu grupējumam un prettiesiska iesaistīšanās bruņotā ārvalstu konfliktā ir krimināli sodāma. Tāpēc gadījumos, kad drošības iestādes konstatēs kādas personas attiecīgu rīcību, pret viņu tiks piemēroti atbilstoši tiesiskie instrumenti.

Komentējot Ādamosna izteikumus sabiedriskajā medijā par Latvijas drošību sargājošās iestādes nepietiekamo kapacitāti, Drošības policija uzsvēra, ka neviens specdienests nevar garantēt visu plānoto terora aktu novēršanu.

"Drošības policijas vadībā nacionālā pretterorisma sistēma tiek konsekventi attīstīta jau desmit gadus. Šajā laikā izveidota terorisma draudu līmeņu sistēma, izstrādāts un regulāri aktualizēts Nacionālais pretterorisma plāns, izveidota reaģēšanas sistēma, regulāri tiek organizētas dažāda līmeņa pretterorisma mācības. Drošības policijas, tāpat kā nacionālās pretterorisma, spējas ir atbilstošas, lai reaģētu uz esošajiem izaicinājumiem," informē drošību sargājošā iestāde.

Turklāt Drošības policija arī sniegusi konsultācijas kaimiņvalstu partneru dienestiem par pretterorisma sistēmas attīstību.

Drošības policijas (DP) Pretterorisma centra rīcībā ir informācija par pieciem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir devušies uz Sīriju, pirmdien vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!