Foto: Reuters/Scanpix

Drošības policija (DP) nav vērsusies ne pie vienas valsts ar lūgumu izdot Latvijai Ukrainā separātistu rindās karojošo Latvijas iedzīvotāju Vjačeslavu Visocki.

Šobrīd konkrētā persona nav aizturēta un joprojām ir izsludināta meklēšanā. Ņemot vērā, ka DP rīcībā nav precīzas informācijas par viņa atrašanās vietu, DP nav vērsusies ne pie vienas valsts ar lūgumu šo personu izdot Latvijai, paskaidroja DP.

Interneta portālā "regnum.ru" prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans norādījis, ka Krievija varētu izdot Latvijai viņa paziņu Visocki, kurš ārstējas Maskavā un kuram īpaši cietusi roka.

Jau ziņots, ka šogad 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, finansēt šādus bruņotus konfliktus, kā arī vervēt, apmācīt un nosūtīt citas personas dalībai šādos bruņotos konfliktos. Krimināllikuma izpratnē prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā ir aktīva piedalīšanās ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošajām starptautiskajām tiesībām.

Prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā Ukrainā tiek inkriminēta Benesam Aijo, Vjačeslavam Visockim, Valentīnam Miļutinam, Grigorijam Kosņikovskim un Anatolijam Matjukovskim. Visas personas ir izsludinātas meklēšanā.

DP rīcībā esošā informācija gan liecina, ka nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem ir pievienojies vēl lielāks skaits Latvijas iedzīvotāju.

DP vērtējumā pievienošanās nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas varas iestādēm, rada tādus pašus riskus kā ceļošana uz Sīriju/Irāku nolūkā pievienoties tur esošajiem teroristu grupējumiem.

DP rīcībā esošā informācija rada aizdomas, ka dažu Latvijas iedzīvotāju ceļošanā uz Ukrainu svarīga loma bija Lindermanam, kurš, iespējams, aģitēja un motivēja sev lojālos līdzgaitniekus pievienoties nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem.

DP arī pārbauda informāciju, ka ar viņa iespējamu starpniecību vairāki Latvijas iedzīvotāji devās uz Maskavu, kur viņiem tālāku atbalstu sniedza nacionālboļševistisko ideoloģiju atbalstošās organizācijas "Drugaja Rossija" pārstāvji. Saistībā ar šīm Lindermana aktivitātēm tiek veikta izmeklēšana iepriekš sāktajā kriminālprocesā. Krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Lindermanam šajā lietā piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!