Drošības policija (DP) uzsākusi kriminālprocesu pret trim Latvijas iedzīvotājiem par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu, portālu "Delfi" informē DP.

Šis kriminālprocess ir uzsākts saistībā ar interneta vietnē ievietotiem videomateriāliem, kuros trīs Latvijas iedzīvotāji izsaka aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem, lai iesaistītos darbībās, kas Krimināllikuma izpratnē var tikt kvalificētas kā terorisms.

"Delfi" jau vēstīja par vīriešiem, kuri pievienojušies Ukrainas prokrievisko kaujinieku rindām un kuru video ievietoti internetā.

Vienā no šiem video Jaunkrievijas separātistu kaujinieks ar iesauku "Vasjoks" salīdzina Ukrainu ar Latviju un aicina doties karot separātistu rindās.

Viņš salīdzina notikumus Ukrainā ar situāciju Latvijā: "Latvija un Ukraina ir ļoti līdzīgas valstis. Abās ir etnokrātisks režīms, kur viena nācija cenšas pazemot otru nāciju – krievus. Latvijā nav tāda situācija, kā šeit, taču tur ir tā, kā Ukrainā bija pirms dažiem gadiem. It kā viens otru nenogalina, taču visi viens otru nemīl un klusi ienīst."

DP atgādina, ka par nelikumīgu iesaistīšanos militāros konfliktos ārvalstīs persona var tikt saukta pie kriminālatbildības. Latvijas iedzīvotāji, kuri pievienosies nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, prettiesiski iesaistīsies kaujas darbībās, izplatīs aicinājumus vai vervēs citas personas šādām aktivitātēm, var tikt saukti pie kriminālatbildības likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat drošības iestāde aicina visus Latvijas iedzīvotājus vērsties DP, ja viņu rīcībā ir informācija par personām, kuras ir devušās uz konfliktu reģioniem nolūkā iesaistīties tur notiekošajās kaujas darbībās vai arī ir izteikušas šādu vēlmi, kā arī personām, kuras izplata aicinājumus pievienoties nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem un iesaistīties kaujas darbībās.

Par šāda veida informāciju DP aicina informēt pa tālruni 67208964 jebkurā diennakts laikā vai arī ierasties šajā iestādē personīgi. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!