Foto: LETA

Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane joprojām nav atsaukusies Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Maizīša vairākkārt nosūtītajam aicinājumam ierasties uz pārrunām. Nule kā nosūtīts pēdējais aicinājums, pēc kā birojs lems par tālāko rīcību, raidījumam "Nekā Personīga" pastāstījis pats Maizītis.

Savukārt valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) esot sadusmota, ka Dreimane diskreditē drošības iestādes, kas "nav normāli".

Raidījums vēstī, ka Dreimane vada Valsts kanceleju kopš 2011.gada un viņas darbība pārsvarā vērtēta vienīgi pozitīvi. Taču pēdējā laikā viņai radušās domstarpības ar Straujumu, savukārt nopietnākais konflikts bijis par darbu ar klasificēto informāciju investīciju strīdos ar ārvalstu uzņēmumiem.

Reizi divos gados Dreimanes darbu izvērtē īpaša komisija, bet šoreiz lēmuma pieņemšana ir aizķērusies. Raidījums skaidro, ka izvērtēšanas komisija gaida SAB lēmumu, jo kancelejas vadītājai varētu būt radušas problēmas ar pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Taču Dreimane ir ignorējusi vairākkārtējos SAB aicinājumus, un tā vietā, lai ierastos uz pārrunām, sākusi publisku cīņu ar drošības dienestiem, vēstī "Nekā Personīga".

Ministru prezidente raidījumam atzinusi, ka Dreimanes darba vērtēšana ir ierasta prakse,, kas sākta pēc divu gadu darba. Taču vērtēšanas laikā valdības vadītāju drošības iestādes informējušas par problēmām ar nacionālās drošības jautājumiem kancelejas darbībā ar klasificētās informācijas glabāšanu. "Mani informēja, ka SAB sāktas konkrētas pārbaudes. Līdz ar to uzskatu, ka manas tiesības un pienākums ir pārtraukt vērtēšanu līdz konkrētiem slēdzieniem no drošības iestāžu puses. Kamēr es nebūšu saņēmusi slēdzienu no drošībsargājošajām iestādēm, vērtēšana netiks turpināta," stingro pārliecību paudusi Straujuma.

Raidījums ziņo, ka SAB sācis pārbaudi par Dreimanes pielaidi valsts noslēpumam, bet nevar to pabeigt, jo Dreimane atsakās ierasties uz pārrunām. Kopumā birojs nosūtījis Valsts kancelejas vadītājai jau četrus uzaicinājumus, uz kuriem nav saņemta atbildes reakcija. SAB direktors Maizītis raidījumam apliecinājis, ka birojs var veikt papildus pārbaudi, lai noskaidrotu faktus. Maizītis skaidrojis, ka "pastāv iespēja uzaicināt attiecīgo personu pārrunāt vai iegūt personas viedokli par šiem faktiem lai tad izšķirtos vai tie ir būtiski nozīmīgi fakti un vai ir jāpieņem tāds vai citāds lēmums". 

Parasti gan aicinātās personas uz pārrunām ierodoties. Līdzšinējā SAB prakse liecina, ka parasti 99,9% gadījumu visas personas ir ieradušās, savukārt Dreimane jau divus nedēļas nav nedz personīgi ieradusies, nedz atsaukusies SAB aicinājumiem.

Maizītis norādījis, ka nule kā nosūtīts "šoreiz gan laikam pēdējais" uzaicinājums ierasties uz pārrunām. Pēc tam birojs lems par tālāko rīcību šādā situācijā. Savukārt pati Dreimane uzaicināšanu uz SAB uzskata par cilvēktiesību pārkāpumu, viedokli paužot medijiem izplatītā preses relīzē. No intervijas ar raidījumu Dreimane visu nedēļu esot izvairījusies, bet piektdien saslimusi. Rakstiskā atbildē viņa skaidrojusi, ka viņai nav nekā slēpjama, kā arī neesot bail. Uz SAB gan Valsts kancelejas vadītāja esot gatava doties tikai kopā ar advokātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!