Foto: LETA
60 tūkstošu eiro lielā drošības nauda, kas tika iemaksāta par skandālā ierautās restorānu tīkla "Vairāk saules" galvenās grāmatvedes Marikas Vītoliņas un uzņēmuma līdzīpašnieka un šefpavāra Aivo Šneidera atbrīvošanu, nākusi no uzņēmēja Kaspara Garkaņa, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir".

Saskaņā ar žurnāla vēstīto bez drošības naudas atbrīvots kurjeru un ēdienu piegādes daļas vadītājs Dmitrijs Balaba, savukārt Edgars Štrombergs, kurš uzņēmumam nodrošinājis interneta pieslēgumu un instalējis operētājsistēmas, paturēts apcietinājumā.

Štromberga aizstāvji ir pārsūdzējuši viņam piemēroto drošības līdzekli.

Kā atgādina "Ir", likumsargiem radušās aizdomas, ka Balaba sagādājis nelegālu datorprogrammu kases aparātu dienas ienākumu sagrozīšanai. Tad Štrombergs to pieslēdzies pie kases aparātu datu apstrādes sistēmām un tās sagrozījis, bet Vītoliņa grāmatvedības reģistros nav norādījusi patiesās darbinieku darba algas, jo tās daļēji maksātas no melnās kases. Norādes par darāmo kolēģiem esot devis Šneiders. Viņš pats arī izmaksājis aplokšņu algas darbiniekiem.

Restorānu ķēdes līdzīpašnieks Endijs Bērziņš žurnālam uzsvēris, ka "Vairāk saules" restorānu darbiniekiem aplokšņu algas netiek izmaksātas un vidējās algas rādītāju, kas saskaņā ar "Ir" aplēsēm ir ap 330 eiro "uz rokas", uzņēmumā pazeminot tas, ka trešdaļa viesmīļu darbu restorānos apvieno ar studijām un līdz ar to strādā mazāk nekā 80 stundu mēnesī.

Restorānu ķēdēs īpašnieki notikušo sauc par konkurentu izrēķināšanos un sarunā ar "Ir" piesauc ''Čili pica'' īpašnieka ''Čilija pizza'' valdes locekļa Donata Vaitasjus vārdu, kurš vien pāris stundas pēc likumsargu ierašanās "Vairāk saules" restorānā, tirdzniecības centriem esot izsūtījis vēstules, norādot, ka pēc viņa rīcībā esošas informācijas, Latvijas nodokļu iestādes ir aizvērušas visus ''Vairāk saules'' restorānus. ''Čili picas'' pārstāvis gan žurnālam noliedzis, ka izmeklēšana pret ''Vairāk saules'' sākta pēc viņu iesnieguma.

Jau ziņots, ka Valsts policija uzņēmumu tur aizdomās par kases aparātu datu sagrozīšanu divu gadu garumā. Saistībā ar notikušo policija aizturēja četras personas.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016. gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti.

Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!