Foto: LETA
Drošības policija (DP) aizturējusi nacionālradikālās biedrības "Gustava Celmiņa centrs" vadītāju, "pērkoņkrustiešu" ideoloģijas popularizētāju un lietā par tā dēvētā Uzvaras pieminekļa spridzināšanu savulaik notiesāto Igoru Šiškinu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

DP šo informāciju apstiprināja, taču, lai netraucētu izmeklēšanai, nekādi sīkāki komentāri pagaidām netikšot sniegti.

Aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka Šiškins varētu būt aizturēts saistībā ar nelikumīgu munīcijas glabāšanu un vēlmi iegādāties sprāgstvielas.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Šiškins ticis aizturēts jau pirms nedēļas un kopš piektdienas, 19.oktobra, atrodas apcietinājumā, kas viņam kā drošības līdzeklis piemērots ar tiesas lēmumu.

DP neatklāj, vai bez Šiškina aizturēta vēl kāda persona. Jau vairākas dienas nav sazvanāmi vēl vairāki šīs biedrības aktīvisti.

Šiškins iepriekš vairākkārt nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā. Deviņdesmito gadu beigās viņš kopā ar vairākiem citiem "pērkoņkrustiešiem" tika notiesāts tā dēvētā Uzvaras pieminekļa spridzināšanas lietā. Tolaik Šiškins pāris gadus pavadīja cietumā, līdz 2001.gadā tika atbrīvots.

Pēdējos gados viņš ir bijis regulārs viesis nacionālradikāļu publiskajos pasākumos.
DP atzinusi, ka biedrība "Gustava Celmiņa centrs" ir "pērkoņkrustiešu" piesegorganizācija, kuras ideoloģijas pamatā ir baltās rases pārākums pār citām, un tā ir naidīga demokrātiskas valsts vērtībām. DP norāda, ka Šiškins gan mutiski, gan ar plakātu palīdzību dažādos publiskos pasākumos paudis antisemītiskus uzskatus.

Saskaņā ar savulaik iztiesātās krimināllietas materiāliem nelegālā "Pērkoņkrusta" organizācija tika izveidota 1995.gadā. Tās biedri trīs reizes organizēti spridzināja Pieminekli padomju armijas karavīriem, Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem Uzvaras parkā Rīgā, pēdējā spridzināšanas reizē 1997.gada 5.jūnijā divi organizācijas biedri gāja bojā.

Krimināllieta pret "pērkoņkrustiešiem" tika ierosināta pēc pēdējā sprādziena pie pieminekļa, taču izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka nelegālās organizācijas biedri veikuši arī citus noziegumus - divas reizes spridzinājuši "Rīgas siltuma" siltumtrases, lai pazeminātu tarifus, fiziski izrēķinājušies ar vairākiem vīriešiem, izplatījuši uzsaukumus ar pretvalstiskiem un nacionālu un rasu naidu veicinošiem tekstiem.

Šiškins tika notiesāts par draudiem vai vardarbību pret amatpersonu un par nacionālo un rasu vienlīdzības pārkāpšanu un musināšanu uz to. Šiškins tika uzskatīts par vienu no nelegālās organizācijas vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!