Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijas Nacionālā noziegumu apkarošanas aģentūra (NCA) atklājusi kibernoziedznieku tīklu, kas darbojies vairākās valstīs, tostarp Latvijā. Kopumā saistībā ar nelikumīgu datu iegūšanu aizturēti 15 cilvēki, ziņo raidsabiedrība BBC.

Četras personas arestētas Lielbritānijā, bet tīkla darbībā iesaistītie aizturēti arī Igaunijā, Francijā, Rumānijā, Latvijā, Itālijā un Norvēģijā. Atsaucoties uz NCA, BBC ziņo, ka aizturētās personas izmantojušas programmatūru, kas paredzēta attālinātai datoru kontroles nodrošināšanai, sniedzot iespēju zagt informāciju.

Kā norādījusi raidsabiedrība, aizturētās personas izmantojušas datorvalodā tā dēvēto "ratting" praksi, kas atsevišķos gadījumos piešķir pieeju kādas citas personas tīmekļa kamerai.

Lielbritānijā NCA aizturējusi divus 33 gadus vecus vīriešus, vienu 20 gadus vecu vīrieti un 30 gadus vecu sievieti. Savukārt kāda 19 gadus veca vīrieša dzīvesvieta Liverpūlē tikusi pārmeklēta, bet dzīvokļa iemītnieku likumsargi aizveduši "labprātīgi izjautāt".

NCA darbinieki skaidrojuši, ka upuru datori tiek inficēti ar vīrusu, tiem uzspiežot uz saites, kas parādās kā video vai fotoattēls. Tāpat iespējams, ka saite norāda, ka tā aizved uz kādu dokumentu. Taču rezultātā, uzspiežot uz saites, upuris instalē programmu "Rat", kas ļaundariem sniedz iespēju kontrolēt datoru. Turklāt pārsvarā upuru datorā nekas neliecina par to, ka tas būtu inficēts ar vīrusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!