Foto: AFI

Tā dēvētā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu noplūdes lieta, kurā aizdomās turētais ir par Neo sevi dēvējošais Ilmārs Poikāns šogad tiks nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

"Ceru, ka tuvākajā laikā to nosūtīs kriminālvajāšanai. Šogad noteikti," aģentūrai BNS sacīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Vienlaikus viņš atturējās komentēt šo lietu plašāk.

Jau vēstīts, ka toreizējās žurnālistes Ilzes Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policijas veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas. Nagla iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālista informācijas avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!