Ekskluzīvu automašīnu kontrabandas no Krievijas shēmā aizdomās tiek turētas septiņas personas, no kuriem trīs ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, pirmdien žurnālistiem preses brīfingā atklāja Muitas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš.

Visiem trim CSDD darbiniekiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Viena no personām jau iepriekš ir nonākusi tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, bet pārējās nav.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes izmeklēšanā atklātā informācija liecina, ka kontrabandas shēmā iesaistītas vismaz 28 automašīnas – vairāki "Bentley", "Ferrari", luksusa klases BMW un "Audi" markas spēkrati. Vienlaikus Podiņš norādīja, ka automašīnu skaits varētu būt lielāks. Automašīnas vests uz diviem konkrētiem uzņēmumiem, bet abi uzņēmumi nav saistīti ar automašīnu tirdzniecību.

Kopumā valstij radīti zaudējumi kopumā 220 000 eiro apmērā no negūtiem nodokļiem.

Komentējot kontrabandas shēmu, Podiņš klāstīja, ka automašīnas ievestas no Krievijas, vienkārši pārbraucot robežu, nevis vedot tās, piemēram, furgonā. Automašīnām bijis Krievijas reģistrācijas numurs un tehniskās pases, bet jau Latvijā tās reģistrētas ar pārdošanu apliecinošiem dokumentiem, kas liecinājuši, ka Latvijas uzņēmums tās būtu it kā iegādājies Vācijā. Tādējādi apieta arī ievedmuitas maksa.

Krimināllietu muitas pārvalde sākusi izmeklēt pērnā gada augustā un līdz šim lietā veiktas 11 kratīšanas.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pirmdien jau ir pieprasījis Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdei steidzami sniegt detalizētu informāciju par uzņēmuma iekšējās pārbaudes uzsākšanu un tās rezultātiem saistībā ar publiskoto informāciju par Muitas policijas atklāto ekskluzīvo automašīnu kontrabandas shēmu un iespējamo CSDD amatpersonu dalību tajā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Muitas policija atklājusi vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu. LTV rīcībā esošā informācija iepriekš liecina, ka shēmu, iespējams, pieseguši Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, savukārt CSDD noliedza savu darbinieku iesaisti ekskluzīvo automašīnu krāpšanas shēmā.

"Ņemot vērā to, ka šīs automašīnas tika reģistrētas Latvijā un ka jebkura transportlīdzekļa reģistrācija notiek, iesaistot CSDD darbinieku, tad loģiski, ka, izmeklējot lietu, būtu jāpārbauda, vai reģistrācijā iesaistītie darbinieki nav kaut kādā veidā saistīti arī šajā noziedzīgo nodarījumu shēmā. Acīmredzot tāpēc arī vakar tika veikta šo CSDD darbinieku nopratināšana," skaidroja CSDD sabiedrisko attiecību daļas pārstāvis Jānis Aizpors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!