Foto: stock.xchng

Rīgas apgabaltiesa piektdien piemēroja deviņu gadu un desmit mēnešu cietumsodu Jānim Gaigalam krimināllietā par savas draudzenes studentes Elīnas Pupiņas slepkavību.

Tāpat tiesa, atceļot daļā pirmās instances spriedumu, noteica Gaigalam policijas kontroli uz vienu gadu. Tiesnesis Aivars Uminskis uzsvēra, ka atšķirībā no pirmās instances tiesas apelācijas instance secinājusi, ka slepkavība izdarīta ar netiešu nodomu.

Tiesa arī noteica piedzīt no Gaigala par labu Elīnas māsai Agnesei Pupiņai morālo kompensāciju 12 000 eiro apmērā, kā arī piedzīt no Gaigala valsts labā procesuālos izdevumus 5392,93 eiro apmērā - summu, kas izmaksāta cietušajiem, lai segtu ceļu izdevumus un maksu par naktsmītni -, nosakot termiņu nolēmuma labprātīgai izpildei šajā daļā 30 dienas no nolēmuma spēkā stāšanās dienas.

Elīnas tēvs Mihails Pupiņš atzīmēja, ka ģimene iepriekš tiesā bija prasījusi piedzīt no apsūdzētā vairāku miljonu eiro kompensāciju, taču viņš domā, ka diez vai šādu summu izdosies piedzīt. Summa ir rūpīgi aprēķināta, ņemot vērā, piemēram, to, cik naudas iztērēts bērna izaudzināšanai.

Tāpat tiesa nolēma piedzīt no apsūdzētā materiālo kompensāciju par labu Elīnas mātei 1000 eiro apmērā par advokāta sniegto juridisko palīdzību cietušajiem apelācijas instances tiesā.

Motivēts tiesas nolēmums būs pieejams 5.oktobrī, un tad to varēs desmit dienu laikā pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Pēc sprieduma prokurore Inta Pumpure žurnālistiem lika noprast, ka kasācijas protestu varētu neiesniegt. "Šodien bija tikai saīsinātais spriedums. Apsūdzētais tika notiesāts par slepkavību un zādzību. Es īsti nesaprotu pārsūdzības būtību? Kasācijas kārtībā var pārsūdzēt par procesuāliem pārkāpumiem," norādīja prokurore.

Lūgta komentēt tiesas secinājumu, ka slepkavībā bija netiešais nodoms, atbildēja īsi: "Tiesa vērtē!" Prokuratūras uzrādītajā apsūdzībā bija minēts, ka slepkavība izdarīta ar tiešu nodomu.

Elīnas māte Aija Pupiņa savukārt žurnālistiem atkārtoja jau iepriekš pausto, ka pret meitu tikusi vērsta arī izvarošana grupā. "Mēs noteikti pārsūdzēsim šo spriedumu. Mūsu mērķis ir izmeklēt šo noziegumu, lai tiesībsargājošās instances izmeklē izvarošanu," uzsvēra Pupiņa un piebilda, ka tiesībsargājošās iestādes un tiesa piedalās nozieguma slēpšanā.

Vecāki joprojām apsver vērsties pret valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā. To gan varēs darīt tikai tad, kad beigsies tiesas prāva Latvijā.

Pupiņa apsūdzētā pēdējo vārdu vērtēja kā komisku, jo Gaigals droši vien nolasījis aizstāvības uzrakstītos vārdus.

Gaigala advokāte Guna Kaminska žurnālistiem noliedza, ka klientam būtu rakstījusi priekšā pēdējo vārdu. Šobrīd viņa nevarot pateikt, vai tiks iesniegta kasācijas sūdzība.

Pirms tam nepilnu vienu minūti ilgajā pēdējā vārdā Gaigals norādīja, ka nav vēlējies šādu notikumu attīstību - vēl jo vairāk Elīnas nāvi. "Izdarīto ļoti, ļoti nožēloju un atkārtoti lūdzu piedošanu cietušajiem. To es lūgšu un atkārtošu visu savu mūžu, es nespēju atgriezt Elīnu dzīvē, bet ticiet, ka tā bija nelaimīga nejaušība, par kuru man jāmaksā tāda cena," sacīja Gaigals, paužot ticību, ka tiesa piemēros viņam taisnīgu sodu.

Jau ziņots, ka apelācijas sūdzības par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedumu, ar kuru Gaigalam tika piespriests desmit gadu un viena mēneša cietumsods, iesniedza vīrieša aizstāve zvērināta advokāte Guna Kaminska un cietušie. Pēc pirmās instances sprieduma apsūdzētais tika apcietināts tiesas zālē. Vīrietim tika noteikta arī policijas kontrole uz vienu gadu. Tāpat Kurzemes rajona tiesa nolēma no apsūdzētā par labu nogalinātās jaunietes tuviniekiem piedzīt mantiskā un morālā kaitējuma kompensāciju kopumā aptuveni 33 000 eiro apmērā. Apsūdzētajam arī uzdots maksāt par labu valstij 1138 eiro un segt 56 eiro lielos procesuālos izdevumus.

Prokurore Inta Pumpure bija lūgusi Gaigalam piespriest brīvības atņemšanu uz 14 gadiem un vienu mēnesi ar policijas kontroli uz vienu gadu.

Saskaņā ar apsūdzību 2012.gada 15.maija vakarā Gaigals, būdams izdzēris 600-650 gramus viskija un nedaudz šampanieša, uzturējies savā dzīvesvietā Rīgā, Buļļu ielā, kad pie viņa ieradusies draudzene un studente Elīna. Abi sastrīdējušies, un, kamēr meitene gulējusi dīvānā, Gaigals aplicis viņai rokas ap kaklu un saspiedis tās cieši kopā. Draudzeni viņš žņaudzis aptuveni pusotru minūti, tad iesitis viņai ar roku pa deniņiem, bet pēc tam iesitis vēl vismaz astoņas reizes, kā arī atsitis draudzenes galvu pret sienu un visbeidzot ar savu labo ceļgalu iesitis viņai pa seju.

Smagu miesas bojājumu dēļ iestājusies meitenes nāve, bet apsūdzētais paņēmis no viņas maka desmit latus un atstājis dzīvokli. Par to Gaigalam tagad celta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 116.panta par slepkavību un KL 180.panta 1.daļas par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā.

Pēc saīsinātās apsūdzības uzklausīšanas tiesa vaicāja Gaigalam, vai viņš atzīst savu vainu, uz ko apsūdzētais atbildēja, ka vainu atzīst daļēji. Attiecībā uz pantu par slepkavību apsūdzētais nenoliedza, ka fiziski ietekmējis draudzeni, taču viņš skaidroja, ka neesot vēlējies meiteni nonāvēt. Savukārt desmit latu zādzību no draudzenes maka Gaigals noliedza.

Nelaiķes tuvinieki ir pārliecināti, ka vispirms notikusi izvarošana grupā un pēc tam, lai slēptu šo noziegumu, jauniete nogalināta. Tāpat tuvinieki ir pārliecināti, ka notikusi neobjektīva lietas izmeklēšana. Ja neizdosies pierādīt savu taisnību Latvijas tiesu instancēs, studentes ģimene apsvērs iespēju vērsties pret Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!