Foto: Kadrs no video

Aizdomās par iespējamu naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija trešdien veikusi kratīšanu smalko apģērbu salonā "Adgustum" Rīgā, Brīvības ielā 84. Policijas darbinieks ar spēcīgu grūdienu arī liedzis telpās iekļūt atnākušajam žurnālistam, kurš par to sūdzējies VID vadībai, kas ceturtdien viņam jau atvainojusies.

Salonu pārrauga 2008.gadā Uzņēmumu reģistrā (UR) reģistrētā SIA "Rosa VL", kuras vienīgais īpašnieks un paraksta tiesīgā amatpersona ir 1964.gadā dzimušais Vācijas pilsonis Vladislavs Lankerts, liecina UR apkalpojošās datu bāzes "Lursoft" informācija.

VID informē, ka kriminālprocess ierosināts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

Likums par šādiem pārkāpumiem kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, kā arī brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem.

VID papildina, ka šā gada sākumā tika aizturēts organizētās noziedzības grupējums, kas nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un VID sācis vairākus kriminālprocesus.

Vienā no kriminālprocesiem par vairāku uzņēmumu savstarpējiem finanšu darījumiem laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim. Šo darījumu rezultātā varētu būt notikusi izvairīšanās no 2,17 miljonu latu pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Kratīšanu veikalā, ko VID veica 24.jūlijā, sankcionējusi Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa, papildina VID.

Sižetu par kratīšanu vēlējies veidot "Pirmais Baltijas Kanāls" (PBK), kura žurnālists Aleksejs Dunda devies atspoguļot notiekošo, taču viena no šajā procesā iesaistītajām personām žurnālistu brutāli atturēja no iekļūšanas telpās un ar spēcīgu grūdienu nogāzis zemē.

Kategorisku nosodījumu žurnālista darba traucēšanai izteikusi Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), kas paziņojumā medijiem atgādina, ka likums "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" aizsargā žurnālistu tiesības vākt informāciju jebkurā ar likumu neaizliegtā veidā, turklāt žurnālista pienākumu izpildes traucēšana ir administratīvs pārkāpums Latvijas Republikā - par to paredzēta atbildība "Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa" 201.9 pantā. 

LŽA izsaka protestu pret žurnālista aizskaršanu un aicina, VID vadību un finanšu ministru, kura padotībā darbojas VID, nekavējoties izvērtēt šo gadījumu un, lemjot par vainīgas personas sodīšanu, stingri iestāties par mediju brīvību kā demokrātiskas valsts pamatvērtību.

Savuārt pēc žurnālista iesnieguma Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

VID portālam "Delfi" sacīja, ka dienesta vadītāja Ināra Pētersone ceturtdien personīgi tikusies ar konfliktā iesaistīto PBK žurnālistu Alekseju Dundu un personīgi atvainojusies viņam par nepatīkamo incidentu, uzklausījusi viņa izklāstu par notikušo un informēja par dienestā uzsāktajām darbībām lietas apstākļu noskaidrošanā. 

Pētersone un VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā, Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis pauduši "visdziļāko nožēlu par notikušo", teikts VID paziņojumā medijiem.

"Es visa dienesta un it īpaši Finanšu policijas pārvaldes vārdā atvainojos žurnālistam un izsaku visdziļāko nožēlu par notikušo. Šodien par šo gadījumu VID ir uzsācis pārbaudi. No savas puses kā šī brīža dienesta vadītāja apņemos personīgi sekot līdzi lietas apstākļu noskaidrošanai un objektīvai izvērtēšanai. Pret šādiem gadījumiem ir jāvēršas ar vislielāko stingrību, lai ne tikai sauktu pie atbildības konkrētajā gadījumā iesaistītās amatpersonas, bet arī iespējami mazinātu šādu situāciju atkārtošanās risku nākotnē. Kā jau iepriekš esmu teikusi, esmu ļoti ieinteresēta konstruktīva dialoga uzlabošanā ar uzņēmējiem, dienesta personālu un, protams, žurnālistiem," uzsver Pētersone.

"Jāatzīst, ka notikušais man ir ļoti nepatīkams pārsteigums. Šis ir pirmais precedents, līdzīgi gadījumi dienestā iepriekš nav konstatēti. Mēs rūpīgi izmeklēsim lietas apstākļus, taču jau tagad varu pateikt, ka, lai kāda arī būtu bijusi situācija, Finanšu policijas pārvaldes darbinieku tiesības un pieļaujamā rīcība katrā situācijā ir stingri reglamentēta. Es vienmēr esmu paudis savu nostāju darbiniekiem par to, ka žurnālisti ir mūsu sadarbības partneri un palīdz mums informēt sabiedrību par Finanšu policijas pārvaldes darbu un tādā veidā arī preventīvi palīdz cīnīties ar noziedzību nodokļu jomā," norādījis Čerņeckis.

No konfliktā iesaistītās VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas ir pieprasīts detalizēts paskaidrojums un ceturtdien, 25.jūlijā, ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu visus lietas apstākļus un katras iesaistītās personas rīcību šajā situācijā.

SIA "Rosa VL" juridiskā adrese ir Rīgā, Skolas ielā 10-1 un turpat reģistrēts arī 1991.gadā dibināts uzņēmums ar līdzīgu nosaukumu – SIA "Rosa", kura vienīgā īpašniece no 2009.gada ir 1974.gadā dzimusī Anna Kalviņa. Līdz tam – no 2004.gada līdz 2009.gadam uzņēmumam bija trīs īpašnieki A.Kalviņa, 1953.gadā dzimusī Ludmila Kalviņa un jau minētais Lankerts. Abiem uzņēmumiem ir norādīts arī identisks kontakttālrunis.

"Lursoft" dati liecina, ka SIA "Rosa" 2012.gada pārskatā nav norādījusi apgrozījumu, bet gads noslēgts ar 52 669 latu zaudējumiem. Pērn uzņēmums nav nodarbinājis arī nevienu strādājošo.

SIA "Rosa VL", kuras iepriekšējais nosaukums bijis SIA "VHS Plus", 2012.gadā apgrozījusi 750 320 latus, gadu gan uzņēmums noslēdzis ar 2709 latu zaudējumiem. Pērn nodarbināti 14 cilvēki.

Gan "Rosa" gan "Rosa VL" kā darbības veidus reģistrējušas apģērbu mazumtirdzniecību specializētajos veikalos, tekstilizstrādājumu, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu vairumtirdzniecības starpnieku darbību, kā arī apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecību specializētajos veikalos

Kā rāda "Lursoft" dati, Lankertam un A.Kalviņai līdzīgās daļās pieder šā gada jūnijā nodibināts uzņēmums SIA "Lybra". Šī uzņēmuma juridiskā adrese ir Brīvības iela 84-3. Lankertam un Kalviņai līdzīgās daļās pieder arī šā gada aprīlī UR reģistrēta SIA "Sublime". Šī uzņēmuma juridiskā adrese ir Brīvības iela 84-2.

Lankerts ir arī 2009.gadā UR reģistrētās SIA "LFG" valdes priekšsēdētājs, bet šī uzņēmuma valdē ir A.Kalviņa. Uzņēmums kā darbības veidus norādījis apģērbu mazumtirdzniecību specializētajos veikalos un tas pērn apgrozījis 117 318 latus, gadu noslēdzot ar 822 latu zaudējumiem. Šajā uzņēmumā nodarbināti 8 cilvēki, bet tā vienīgā īpašniece ir Igaunijas pilsone Valentīna Lankerte. Iepriekš uzņēmums piederējis Lankertam. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Skolas iela 10-1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!