Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā šodien tā dēvētajā "Gan Bei" krimināllietā apsūdzētajiem lūdza piespriest nosacītu brīvības atņemšanu un naudas sodu vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā.

"Gan Bei" saimnieka "Lage Ko" līdzīpašniekam Oļegam Arupam prokurors lūdz piespriest četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, kas ir 37 000 eiro. Uzņēmuma finanšu direktorei un Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) sievai Gaļinai Karmačai prokurors lūdz piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem bez mantas konfiskācijas, kā arī naudas sodu līdz 33 300 eiro.

Ilonai Višņevskai, Bairmai Dombaevai, Jeļenai Nevickai un Irinai Gusevai prokurors prasa piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un deviņiem mēnešiem un naudas sodu līdz 7400 eiro.

Kases aparātus apkalpojošā uzņēmuma "Brio" bijušajam īpašniekam un vadītājam Zalmanam Brio, kurš masu medijos savulaik ticis nodēvēts par šīs shēmas autoru, prokurors prasa piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem un naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām. Viktoram Nepko prokurors pieprasa piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu. Līdzīgu sodu prasa piespriest arī Jonam Genim.

No SIA "Lage Ko" atbilstoši prasībai būtu piedzenams naudas sods 747 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 276 390 eiro, savukārt uzņēmuma īpašumiem uzlikto apgrūtinājumu prasa saglabāt līdz soda samaksāšanai. SIA "Lage Ltd" būtu jāsamaksā naudas sods 11 100 eiro apmērā.

Visi apsūdzētie vainu atzinuši un pastrādāto nožēlo.

Tiesa spriedumu nolasīs piektdien plkst.14.

Prokurors bija noslēdzis vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, ar ko Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā. Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas bija izdarīta.

Vienošanās noslēgšanas brīdī valsts budžetam nodarītais mantiskais zaudējums ir pilnībā atlīdzināts.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšanu prokuratūrai bija lūgts sākt pret septiņām ar "Gan Bei" saistītām personām, no kurām piecas ir uzņēmuma darbinieki - grāmatveži, IT speciālisti un inkasatori, viena persona ir finanšu direktors un viena - valdes loceklis. Savukārt divas personas bija saistītas ar kases aparātu apkalpošanas uzņēmumu, kas "Gan Bei" piegādāja nelegālo programmatūru, - šī uzņēmuma līdzīpašnieks, kā arī viņa radinieks, kurš nodrošinājis kases aparātu apkalpošanu.

Toreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis iepriekš gan nenosauca, kuri uzņēmumi iesaistīti šajā lietā, vienlaikus atzīstot, ka mediju izvirzītās versijas par lietā iesaistītajiem uzņēmumiem - "Gan Bei" pārvaldītāju SIA "Lage Ko" un kases aparātu sistēmas "Brio" apkalpojošo uzņēmumu - ir bijušas pareizas.

Pērn 10.decembrī Finanšu policijas pārvalde aizturēja septiņus šīs noziedzīgās grupas dalībniekus, tostarp SIA "Lage Ko" finanšu direktori, Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedri Gaļinu Karmaču. Sākotnēji Karmačai tika piemērots apcietinājums, vēlāk viņas drošības līdzeklis tika nomainīts uz aizliegumu izbraukt no valsts. Pēc prokuratūras lūguma Saeima vienbalsīgi arī atļāva veikt kratīšanu Potapkina un Karmačas dzīvesvietā.

"Gan Bei" restorānu pārvaldītāja ir SIA "Lage Ko". SIA "Lage Ko" dibināta 1993.gadā. "Lage Ko" īpašnieki ir Natālija Pavlova - 33,33%, Irēna Līce - 33,33% un Oļegs Arups - 33,33%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!