Foto: LETA

Restorāna tīkls "Gan Bei" norēķiniem nelikumīgi izmantojis ar roku parakstītas kvītis, portālu "Delfi" informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID).

Atsaucoties uz publiskajā telpā izskanējušajām ziņām, ka restorānu tīkls "Gan Bei" pēc VID Finanšu policijas pārvaldes veiktajiem pasākumiem turpinājis darbību, izsniedzot klientiem ar roku parakstītas kvītis, dienests 11. decembrī ir veicis pārbaudes 10 uzņēmuma pakalpojumu sniegšanas vietās, un konstatējis pārkāpumus.

Par pārkāpumiem uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) 156.2 panta trešās daļas.

VID 11. decembrī ir veicis pārbaudes 10 uzņēmuma pakalpojumu sniegšanas vietās, un konstatējis pārkāpumus par kuriem tika uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā pēc LAPK 156.2 panta trešās daļas par normatīvajiem aktiem atbilstošu nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu neuzstādīšanu un neizmantošanu vietās, kur tirgo ar akcīzes nodokli apliekamās preces.

Prasība reģistrēt samaksu kases aparātos, kases sistēmās, specializētajās ierīcēs vai iekārtās ir obligāta.

VID vērš nodokļu maksātāju uzmanību, ka Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr. 282 39. punktā noteiktās tiesības laika posmā, kamēr nedarbojas kases aparāts vai kases sistēma, nelietot kases aparātu vai kases sistēmu, izsniedzot Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēto kvīti, nodokļu maksātājs var izmantot tikai gadījumā, ja kases aparāts īslaicīgi nedarbojas elektrības padeves pārtraukuma vai citu tehnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja kases aparāts vai kases sistēma ir bojāts.

Jau vēstīts, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija veikusi kratīšanas restorānu "Gan Bei" īpašnieka "Lage Ko" birojā un restorānos, kā arī lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas aizturējusi vairākus cilvēkus, no kuriem drošības līdzeklis - apcietinājums - piemērots trim personām, tostarp, Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedrei Gaļinai Karmačai. Karmača ir ar "Gan Bei" īpašnieku "Lage Ko" saistītā uzņēmuma "Lage Ltd" līdzīpašniece.

VID ceturtdien preses brīfingā paziņoja, ka 9. un 10. decembrī kopumā veiktas 30 procesuālās darbības jeb kratīšanas, kuru laikā izņemti dokumenti, iespējams, noziedzīgi iegūta skaidra nauda un citi pierādījumi.

VID apturējis organizētu noziedzīgu grupējumu, kura kodolu veidoja pieci cilvēki.

Viens no apcietinātajiem cilvēkiem ir nelegālās programmatūras izstrādātājs. Programmatūru izstrādājuši divi cilvēki un abi ir apcietināti.

Kases aparātu programmatūru, kas tos ļāva "sagrozīt", izstrādājis viens no vadošajiem kases sistēmu izstrādātājiem Latvijā, norādīja Podiņš. Abi programmatūras izstrādātāji ieņem augstus amatus konkrētā uzņēmuma vadībā, viņi ir valdes locekļi.

Organizētais grupējums kases aparātu sagrozīšanai piesaistījis augstas kvalitātes profesionāļus. Pēc VID aplēsēm katru mēnesi no noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu kasēm nelegāli izņemti 700 000 - 800 000 eiro skaidrā naudā. Kopējais zaudējums, ko valsts nav ieguvusi, lēšams miljonos. Izņemto naudu, visticamāk, izmantojusi uzņēmuma vadība, kā arī darbiniekiem maksātas aplokšņu algas.

Kā liecina "Lursoft" dati, pērn uzņēmuma "Lage Ko", kas strādā ar "Gan Bei" zīmolu, apgrozījums bija 8 082 430 lati ( ap 11 500 000 eiro), bet tā tīrā peļņa sasniedza 167 884 latus (238 879 eiro). Savukārt "Lage Ltd" apgrozījums 2013.gadā bija 329 219 lati/

Šobrīd VID ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, taču notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

Veicot izmeklēšanu, VID ļoti pārsteidza, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo katrs pircējs, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Ar nelegālo programmatūru jeb ļaunatūru tika nelegāli samazināts uzņēmuma apgrozījums. Kases aparātiem pielāgotā ļaunatūra izmaina kases sistēmas fiskālo atmiņu, līdz ar to uzņēmuma darbinieks var samazināt dienas apgrozījumu uz sev vēlamo un pārējo naudu vienkārši no kases izņemt.

VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Černeckis skaidroja, ka grupējums bija "ļoti sarežģīts" un savas darbības "skrupulozi plānoja". Jautāts, kurš programmatūru izmantoja uzņēmumos, Černeckis norādīja, ka katrā uzņēmumā atšķīries tas, kurš izvēlēts "par uzticības personu", kas vakarā vai no rīta sagrozīs kases aparātā esošo informāciju.

Kompānijā "Lage Ko", kas strādā ar "Gan Bei" zīmolu, neoficiāli kases sistēmas nodrošinājusi ar uzņēmēju Danielu Brio saistīta firma. Čerņeckis šo informāciju portālam "Delfi" ne apstiprināja ne noliedza.

Kā liecina "Lursft" dati, Brio pieder datorkonsultāciju uzņēmums SIA "Brio Service", kas pērn nav uzrādījis nekādu apgrozījumu un guvis 47 latu zaudējumus. Šī uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes loceklis Daniels Brio.

Tāpat viņam pieder arī datoriekārtu ražošanas kompānija SIA "Brio SRC", kas pērn strādājusi ar 881 007 latu (1 253 570 eiro) apgrozījumu un 4054 latu (5768 eiro) peļņu. Brio ir vienīgais šīs firmas īpašnieks, bet tās valdes loceklis ir Oļegs Halatovs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka trešdien, 10. decembrī, likumsargi pārmeklēja trīs "Gan Bei" restorānus. Procesuālās darbības notika restorānos tirdzniecības parkā "Alfa", "Domina" un "Rīga Plaza".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!