Foto: F64

"Gan Bei" kasu aparātu grozīšanu lieta līdz gada beigām tiks nosūtīta kriminālvajāšanai uz prokuratūru, žurnālistiem ceturtdien pauda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kapars Černeckis.

"Diezgan droši, ja nenotiks neparedzēti apstākļi, "Gan Bei" lieta tiks nosūtīta kriminālvajāšanai uz prokuratūru līdz gada beigām," sacīja Černeckis. Šobrīd gandrīz ir noteikti zaudējumi apmēri, ko krāpšanās ēdināšanas uzņēmumā nesusi valsts budžetam, skaidroja VID pārstāvis.

Monitorings "Gan Bei" no VID puses tiek uzturēts regulāri, arī sabiedrība informē VID par pārkāpumiem ēdināšanas uzņēmumā, skaidroja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes  restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!