Foto: LETA
Iejaucoties parkā iepretim Ministru kabinetam notiekošajā vairāku prokrievisko aktīvistu jaunās biedrības dokumentu parakstīšanā, policija pārkāpusi normatīvo regulējumu, uzskata partijas "Par dzimto valodu" biedrs, plānotās biedrības "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga" pārstāvis Illarions Girss.

Domubiedri nepiekrīt policijas aizrādījumiem par to, ka dokumentu parakstīšana klasificējama kā sapulce vai kāds cits pulcēšanās veids, kuram būtu nepieciešams Rīgas domes saskaņojums.

Girss pastāstīja, ka visi pieci aizturētie vīrieši no policijas iecirkņa tika atbrīvoti jau aptuveni pēc 20 minūtēm, turklāt nekādi protokoli neesot noformēti. Viņš uzsvēra, ka ne visi aizturētie arī piekrituši rakstīt paskaidrojumus.

Girss, atsaucoties uz policijas izplatīto informāciju par to, ka visi uz iecirkni piekrituši doties labprātīgi, sacīja, ka pret viņu esot pielietots fizisks spēks, ko viņš vērtē kā kārtības sargu dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Šo gadījumu domubiedri izvērtēs un lems par turpmākām rīcībām.

Nākamais solis būs biedrības oficiāla reģistrēšana Uzņēmumu reģistrā. Girss gan ir visai drošs, ka arī šoreiz tiks saņemts atteikums, tomēr tas netraucēšot viņiem turpināt savas aktivitātes.

Kā ziņots, parakstot biedrības "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga" dibināšanas dokumentus, prokrieviskos aktīvistus, šīs organizācijas biedrus aizturēja policija.

Dokumentu parakstīšanas brīdī notikuma vietā dežurēja policija, kura, sākoties pasākumam, klātesošajiem paskaidroja, ka šis saiets nenotiek saskaņā ar normatīvajiem aktiem, novēroja aģentūra LETA.

Neskatoties uz likumsargu aizrādījumiem, līdzi atnestie dokumenti tika parakstīti.

Kā pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, pasākuma laikā tika konstatēts iespējams sapulču, gājienu un piketu noteikumu pārkāpums, tāpēc paskaidrojumu sniegšanai iecirknī nogādātas piecas personas, kuras pašas labprātīgi piekrita doties uz iecirkni. Par iespējamu sapulču, gājienu un piketu noteikumu pārkāpumu sākta administratīvā lietvedība un tiek noskaidroti apstākļi.

Kā ziņots, vairāki prokrieviskie aktīvisti, kuri vairākkārt nonākuši Drošības policijas redzeslokā, nolēmuši veidot "tiesībsargājošu biedrību" "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga", lai aizstāvētu "citādi domājošos no policijas izsekošanas Latvijā". Biedrība plāno sadarboties ar dažādām cilvēktiesību struktūrām gan Austrumos, gan Rietumos. Plānots sadarboties ar tādām organizācijām kā "Amnesty International", "Human Rights Watch", "Article 19" un Starptautisko cilvēktiesību federāciju.

Biedrībā plāno apvienoties Aleksandrs Gapoņenko, Vladimirs Buzajevs, Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs, Girss, Sergejs Malahovskis un Einārs Graudiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!