Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas starptautiskās lidostas "Rīga" muitas kontroles punktā pērn atklājušas četras reizes vairāk pārkāpumu naudas pārvadāšanas jomā, bet stratēģisko preču – ieroču, to daļu – vešanas jomā pārkāpumu skaits pieaudzis 3,4 reizes, liecina VID apkopotā statistika.

Pērn atklāti 59 pārkāpumi (par 33% mazāk nekā 2015. gadā), kas saistīti ar cigarešu pārvadāšanu, taču atklāto cigarešu skaits pieaudzis par 26,6% – līdz 400 566 cigaretēm.

"Līdz 2015. gadam Lidostas muitas kontroles punktā tika konstatēti daudzi pārkāpumi saistībā ar akcīzes preču pārvietošanas noteikumu neievērošanu, kad pasažieri reģistrētajā bagāžā izveda uz Angliju cigaretes ar Baltkrievijas vai Krievijas akcīzes markām," portālam "Delfi" skaidro VID Muitas pārvaldes Rīgas muitas kontroles punktu daļas vadītājs Dainis Pakalns.

Pašlaik šādi pārkāpumi tiek konstatēti arvien retāk, bet joprojām tiek konstatēti gadījumi, kad pasažieri no Krievijas mēģina reģistrētājā bagāžā ievest Latvijā cigaretes, tās nedeklarējot.

287 pārkāpumi saistīti ar narkotiskajām vielām, un atklāto vielu daudzums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 16,5%.

Atklāto pārkāpumu skaits, kas saistīti ar naudas pārvadāšanu, pieaudzis 4,1 reizi, bet naudas summa pieaugusi divas reizes – līdz 722,9 tūkstošiem eiro.

Pakalns norāda, ka pieaugums saistīts ar Muitas kinologa ar naudas meklēšanas darba suņa darba uzsākšanu lidostā un pastiprinātu šīs jomas kontroli. Visbiežāk konstatēta nedeklarētas skaidras naudas ievešana no Krievijas.

"Ievedot, izvedot nedeklarētu skaidru naudu, to nereti saista ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu, viltojumiem vai citiem finanšu noziegumiem. Gadījumos, kad tiek konstatēta skaidras naudas nedeklarēšana persona tiek saukta pie administratīvās vai kriminālatbildības," viņš piebilst.

Stratēģiskās preces – tēmekļus, ieroču daļas – pērn valstī, pārkāpjot noteikumus, mēģināts ievest 41 reizi, kas ir 3,4 reizes vairāk nekā 2015. gadā.

"Visbiežāk pārkāpumi stratēģiskas nozīmes preču apritē Lidostas muitas kontroles punktā konstatēti pasta sūtījumos, kad personas, nesaņemot Ārlietu ministrijas vai Valsts policijas izsniegtas preču ievešanas licences. iegādājas nakts redzamības ierīces un šaujamieroču rezerves daļas. Minētās preces visbiežāk ieved no Ķīnas un ASV," stāsta Pakalns.

Lidostas muitas kontroles punkts atrodas lidostā un strādā diennakts režīmā. Muitas amatpersonas kontrolē avio pasažierus un to bagāžu, kravu un pasta sūtījumus u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!