Foto: LETA

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par finanšu attīstības institūcijas "Altum" rīkotu un pērn pavasarī izsludinātu iepirkumu par vakara pasākuma rīkošanu vienai no Latvijas prezidentūras konferencēm, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Iepirkumā uzvarēja uzņēmums "Luka group", kas par pakalpojumu saņēmis 37 000 eiro. Raidījums ziņo, ka kriminālprocess sākts par faktu un patlaban tajā nav apsūdzēto.

"Tiek pārbaudīts gan tas, kā minētie līdzekļi tika izmantoti, gan tas, vai iepirkuma process atbilst likumam. Notiek aktīvā izmeklēšana. Kriminālprocess sākts pēc krimināllikuma 177. panta 2. daļas par iespējamo krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās," raidījumam komentē Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma "Luka group" līdzīpašniece un vadītāja ir Inese Lukaševska. "De facto" rīcībā nonākusi sarakste starp Lukaševsku un konferences projekta koordinatoru, tolaik "Altum" darbinieku Gundaru Pētersonu. Raidījums skaidro, ka, iespējams, ka abi sarakstē apsprieduši pasākuma detaļas.

Pērn decembrī, trīs mēnešus pirms konkursa izsludināšanas, Pētersons un Lukaševska vairākkārt tikušies un apsprieduši kādam pasākumam piemērotas telpas. Šā gada sākumā sarakste par telpu meklējumiem turpinājusies. Taču Pētersons nosūtījis Lukaševskai cita pasākuma vīziju tai pašai konferencei, vēstī "De facto".

Tāpat sarakstes laikā Pētersons apmeklējis vienu no Lukaševskas rīkotajiem pasākumiem.

Lukaševskas bijušie kolēģi raidījumam apliecinājuši, ka pirms tam viņa uzsvērusi - Pētersona dalība esot sava veida spēju un kompetenču demonstrācija un tā, iespējams, varot palīdzēt sadarbībai ar kādu no Eiropas prezidentūras pasākumu pasūtītājiem. Savyukārt Pētersons, kurš kopš jūlija vairs nav "Altum" darbinieks, to noliedzis.

Intervijai ar "De facto" Pētersons nav piekritis, bet sarunā ar "de facto" viņš nenoliedz, ka ar Lukaševsku sarakstījies. Raidījumam Pētersons skaidro, ka sarunas notikušas arī ar citiem nozares pārstāvjiem. Lukaševska raidījumam teikusi, ka gada sākumā konflikta dēļ aizgājusi no iepriekšējas darba vietas, bet tāpat vēlējusies piedalīties "Altum" iepirkumā.

Uzņēmums "Luka group" pēdējos gados saimniecisko darbību nav veicis un ilgu laiku atradies likvidācijas procesā, vēstī raidījums. Lukaševska "de Facto" skaidrojusi, ka "atdzīvinājusi" neaktīvo uzņēmumu.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš "de facto" pagaidām nevērtē informāciju par komunikāciju starp Pētersonu un Luksaševsku. "Ir atšķirība starp normālu priekšizpēti pirms iepirkuma izsludināšanas un likuma pārkāpumu.
Ja persona, kas toreiz strādāja "Altum" būs veikusi pretlikumīgas darbības, ja tas tiks pierādīts, mēs pret viņu vērsīsimies par katru pierādīto centu," sacījis Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!