Foto: DELFI

Ceturtdien no Rīgas Centrālcietuma atbrīvots kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski jeb "Imantas hakeri", kuru valdība lēma izdot ASV, taču šo lēmumu apturēja Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.decembra.

Prokuratūra portālu "Delfi" informēja, ka Čalovski nolemts atbrīvot no apcietinājuma, kurš viņam piemērots līdz izdošanai ASV, jo vairs neesot pamata apcietinājumam. Plašāku informāciju prokuratūra nesniedz.

Iznākot no cietuma, Čalovskis pateicās visiem atbalstītājiem, kas viņu apciemoja un pauda atbalstu. "Esmu gandarīts par pareizi pieņemto lēmumu," sanākušajiem žurnālistiem sacīja par hakeri dēvētais vīrietis. Jautāts, vai tagad viņš ir brīvs cilvēks un vai citi drošības līdzekļi netiks piemēroti, Čalovskis sacīja, ka nav informēts par tālāko notikumu attīstību. Viņš sacīja, ka šie jautājumi ir jāuzdod viņa advokātiem.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka tagad beidzot ir "izrādīta cieņa Latvijas pilsoņa pasei". Iznākot no cietuma, viņam pie uzvalka bija piespraudīte ar Latvijas karogu, un viņš pauda pārliecību, ka Latvijai vajadzīgi visi tās pilsoņi, arī viņš. Uz jautājumu, kā viņš uztver to, ka atsevišķi politiķi viņu dēvē par "urlēnu", Čalovskis sacīja, ka nezina, ko šis vārds nozīmē.

Runāt par saviem nākotnes plāniem Čalovskis nevēlējās, sakot, ka uz garākām sarunām būs gatavs vēlāk.

Pie cietuma viņu sagaidīja vecāki, kuri par dēla atbrīvošanu no apcietinājuma arī uzzinājuši tikai ceturtdien. Vecāki nevēlējās kontaktēties ar medijiem, vien atzina, ka nav īpaši sagatavojušies šaj dienai, jo tā bijusi pārsteigums.

Viena no Čalovska advokātēm Ilona Bulgakova portālam "Delfi" apliecināja, ka ceturtdien saņēmusi informāciju no Rīgas Centrālcietuma Uzskaites daļas, kurā saņemts Ģenerālprokuratūras lēmums par Čalovska atbrīvošanu. Ar prokuratūras motīviem advokāte vēl nav iepazinusies, bet viņa atzina, ka tas ir pareizs lēmums un viņa ir par to gandarīta. Advokāte uzskata, ka ar šo lēmumu prokuratūra ir ievērojusi samērīguma principus un cilvēktiesības.

Čalovskis no ieslodzījuma ir jāatbrīvo ceturtdienas laikā, advokāte pieļāva, ka tas notiks jau līdz pusdienlaikam. To, vai vīrietim ir piemērots kāds cits, ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, advokāte pagaidām nezināja teikt.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Latvijas valdība nolēma izdot Čalovski ASV, bet Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT)  šo lēmumu apturēja. Ģenerālprokuratūra gan iepriekš norādīja, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā. Čalovska lietas izskatīšana ECT varētu ilgt aptuveni gadu.

Ja viņš tiktu izdots tiesāšanai ASV un atzīta viņa vaina, tad cietumā viņam varētu nākties pavadīt ilgus  gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!