Foto: DELFI
Pirms atbrīvošanas no Rīgas Centrālcietuma kibernoziegumos apsūdzētajam, par "Imantas hakeri" dēvētajam Denisam Čalovskim kāds cietuma darbinieks nepamatoti licis parakstīt dokumentu par uzturēšanos savā dzīvesvietā, piektdien portālam "Delfi" apliecināja viņa advokāte Ilona Bulgakova, kura par šādu rīcību sūdzēsies Ģenerālprokuratūrā.

Ceturtdien no rīta advokāti uzzināja, ka prokuratūra nolēmusi Čalovski atbrīvot no apcietinājuma, jo vairs neesot pamata apcietinājumam. Citus drošības līdzekļus prokuratūra vīrietim nepiemēroja. Taču Bulgakova piektdien portālam "Delfi" pastāstīja, ka pirms atbrīvošanas pie Čalovska cietumā atnācis kāds cietuma darbinieks un licis uzrakstīt apliecinājumu, ka vīrietis uzturēsies savā dzīvesvietā. Čalovskis to izdarījis, saprotot, ka citādi netiks izlaists un tekstā norādīja, ka to uzrakstīt licis cietuma darbinieks. Uzrakstīto cietuma darbinieks paņēmis, taču Čalovskim pašam šī dokumenta kopiju neviens nav izsniedzis.

Bulgakova norādīja, ka cietuma darbiniekiem nav tiesību prasīt šādus dokumentus rakstīt, jo viņi tikai nodrošina soda izpildi cietumā un uzrauga tur ieslodzītos. Advokāte nolēmusi par šādu cietuma darbinieku rīcību vērsties Ģenerālprokuratūrā un, iespējams, arī Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Čalovskis, kurš piektdienas rītā viesojās Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma", sacīja, ka pēc tam, kad bija parakstījis visus ar atbrīvošanu saistītos dokumentus un paņēmis mantas, kāds "ar majora zvaigznītēm" "rotāts" cietuma darbinieks prasījis parakstīt iesniegumu par to, ka Čalovskis uzturēsies savā dzīvesvietā. Cietuma darbinieks sacījis, ka iesniegums jāadresē cietuma priekšniekam Jevgēņijam Visockim.

Prokuratūrā portālam "Delfi" norādīja, ka nav lūgusi Čalovskim parakstīt šādu dokumentu un ar parakstīto prokuratūrai nav nekādas saistības. Kāpēc likts tādu iesniegumu uzrakstīt, ir jāskaidro Rīgas Centrālcietuma vadībai.

Saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 687 "Kārtība un apjoms, kādā iesniedzamas ziņas Sodu reģistram un izsniedzamas Sodu reģistrā iekļautās ziņas", ieslodzījuma vietai ir pienākums sniegt informāciju Sodu reģistram, gan par faktu, ka persona tiek atbrīvota, gan apdzīvoto vietu, uz kuru persona izvēlējusies doties pēc atbrīvošanas, portālam "Delfi" skaidroja Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tādēļ ikviena apcietinātā persona pirms atbrīvošanas raksta iesniegumu, kurā paziņo savu dzīvesvietas adresi.

Pārvaldē skaidro, ka šo informāciju ieslodzījuma vieta dara zināmu Informācijas centram, iekļaušanai Sodu reģistrā, gan arī iekļaušanai Ieslodzījuma vietu informācijas sistēmas reģistrā. Mēdz būt gadījumi, kad pēc personas atbrīvošanās, cietums saņem kādus šai personai adresētus dokumentus, lai tos varētu atdot, nepieciešams zināt adresi, skaidro pārvaldē.

Jau vēstīts, ka 10.oktobrī no ieslodzījuma atbrīvots par "Imantas hakeri" dēvētais Čalovskis, kurš kopš 4.decembra atradās apcietinājumā un gaidīja izdošanu ASV.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Latvijas valdība nolēma izdot Čalovski ASV, bet Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) šo lēmumu apturēja. Ģenerālprokuratūra gan iepriekš norādīja, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā. Čalovska lietas izskatīšana ECT varētu ilgt aptuveni gadu.

Ja viņš tiktu izdots tiesāšanai ASV un atzīta viņa vaina, tad cietumā viņam varētu nākties pavadīt ilgus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!