Foto: PantherMedia/Scanpix
Bijušā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) Attīstības pārvaldes direktora Vjačeslava Kostigova, kas tiek turēts aizdomās par piekļūšanu slepenai informācijai, advokāts nesaskata viņa paveiktajā krimināli sodāmu pārkāpumu, otrdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Pēc Kostigova advokāta Armanda Stumberga teiktā, runa var būt vien par disciplinārpārkāpumu.

Advokāts skaidroja, ka februāra sākumā aizdomās turētais atlaists no darba un esot vēlējies savest kārtībā savus darba failus no mājām, tāpēc tos pārsūtījis uz savu privāto e-pastu.

"Pirms tiek izbeigtas darba attiecības, viņam ir kaut kādā veidā jāsakārto savas lietas, tu nevari nodot savu atslēgu un pateikt: "Uz redzēšanos." Jānodod lietas loģiskā secībā, un, par cik viņas ir elektroniskā veidā, viņš gribēja sagrupēt pa failiem savās mājās, lai nav jāsēž darbā. Tīri elementāri, elementāra vēlme. Un tas ir viss viņa pārkāpums," norādīja Stumbergs.

Advokāts uzskata, ka, pārsūtot failus no darba e-pasta uz privāto, Kostigovs, iespējams, pieļāvis disciplināru, bet ne krimināli sodāmu pārkāpumu.

"Tas, ko viņš ir izdarījis, varētu būt kaut kāds iekšējs, disciplinārs [pārkāpums]. Maksimāli, maksimāli. Ja viņam būtu bijis kaut kāds, jebkāds nodoms kaut ko tur piesavināties vai kādam nopludināt informāciju, priekš kam ir jāsūta? Mūsdienās tu ieraksti flaškā [zibatmiņā] un flašku nodot tālāk jebkuram cilvēkam. Tā kā šeit situācija, motīvs tāds, ka viņš gribēja sev mazliet atvieglot darbu," teica Stumbergs.

Tikmēr Valsts policijā uzstāj, ka lieta tomēr ir saistīta ar valsts drošību. "Jau kopš izmeklēšanas sākuma nodarījums kvalificēts kā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un kā patvaļīga piekļūšana automatizētai datu apstrādes sistēmai, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar valsts ekonomisko un militāro drošību. Kriminālprocess nav pārkvalificēts un nav arī plānots šo kriminālprocesu pārkvalificēt," skaidroja Valsts policijā.

VNĪ norāda, ka Kostigovs uzreiz pēc atlaišanas nesakcionēti darba e-pastus pārsūtījis uz kādu privātu adresi, par ko informēta policija. Pārsūtīti budžeta dokumenti, projektu apraksti, informācija par personālu un darba plāni. Tomēr uzņēmumā pauž pārliecību, ka šī informācija neesot bijusi klasificēta un neesot saturējusi valsts noslēpumu. Tas, kas bija pieejams Kostigovam, bija dienesta lietošanai domāti dokumenti, kas nesatur ne valsts, ne militāro noslēpumu.

Savukārt Aizsardzības ministrijā apgalvo, ka vismaz dati, kas ir saistīti ar valsts militāro drošību, nemaz nav varējuši noplūst, jo VNĪ rīcībā šādas informācijas nemaz neesot.

"No Aizsardzības ministrijas puses varu apliecināt, ka nekādi dati attiecībā uz militāro drošību un militāro informāciju noplūduši nav, jo šajās datu bāzēs šāda informācija par mūsu militārajiem objektiem neglabājas. Nekāda šāda rakstura informācija nav nedz iegūta, nedz noplūdusi," skaidroja ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Ar draudzi "Jaunā paaudze" saistītais Kostigovs sirgst ar smagu onkoloģisko slimību, piebilda raidījumā. Tiesa vīrietim piemēroja apcietinājumu, un šis lēmums atstāts spēkā arī pēc pārsūdzēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!