Foto: Publicitātes foto
Oktobrī Valsts vides dienesta (VVD) inspektori no ūdenstilpēm kopumā izņēmuši 173 zvejas un makšķerēšanas rīkus, kā arī noformējuši 29 administratīvā pārkāpuma protokolus, portālu "Delfi" informēja Vides dienesta preses pārstāve Jūlija Ņikitina.

Lašu un taimiņu dabiskā nārsta aizsardzības reidos dienesta inspektori izrakstījuši arī soda kvītis par makšķerēšanas un zvejas noteikumu neievērošanu. Mēneša laikā sodu summa par lašu un taimiņu nelikumīgu ieguvi sasniegusi 1600 eiro. Savukārt videi nodarītie zaudējumi par šo zivju ieguvi ir 1430 eiro, aprēķinājis VVD.

Kā liecina dienesta novērojumi, visaktīvākie maluzvejnieki ir Kurzemes pusē. Ventā VVD inspektori oktobrī izņēmuši 63 bezsaimnieka zvejas tīklus. Tas veido 36 % no visiem VVD mēnesī uzietajiem nelegālajiem tīkliem.

Arī Vidzemē, Salas upes baseinā, esot vērojama paaugstināta maluzvejnieku aktivitāte. Tur vides inspektori 25. oktobrī pulksten 5:35 aizturējuši divus vīriešus un konfiscējuši divus lomā esošus lašus. Par notikušo VVD darbinieki noformējuši administratīvā pārkāpuma protokolu, aprēķinot zaudējumus zivju resursiem 1430 eiro apmērā.

Savukārt Rīgas Jūras līča piekrastē aizvadītajā mēnesī inspektori kopumā uzgājuši 25 nelikumīgi ievietotus tīklus.
VVD atgādina, ka dabiski nārstojošo lašu un taimiņu nārsts notiks līdz novembra beigām. Vietām tas varot arī ieilgt. Šajā periodā aizliegta šo zivju ieguve. Zivju resursiem nodarītā zaudējuma apmērs par vienu nelikumīgi noķertu lasi ir 715 eiro. Dienests norāda, ka šī summa piemērota papildus sodam par makšķerēšanas un zvejas notiekumu neievērošanu.

Šoruden situācija ūdenstilpēs neliecina par labvēlīgiem apstākļiem dabiskajam nārstam, jo ūdens līmenis ir zems, un lašupes vietām ir pārāk seklas, liedzot zivīm iespēju sekmīgi pārvietoties. Tāpat arī vidējā gaisa un ūdens temperatūra ir pārāk augsta, lai nārstojošās zivis pilnībā aktivizētos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!