Rīgas centrs, iepretim viesnīcai "Latvija", nepamanāmas durvis un izkārtne, kas liecina, ka, ieejot pa tām, ikviens var nonākt naktsklubā "Siluets", uz kuru Rīgas pašvaldības policija sestdienas vakarā devās atkārtotā pārbaudē, kurā piedalījās arī portāls "Delfi".

Iepriekš – 10. jūnijā – Rīgas pašvaldības policija pārbaudīja kādu nesen atvērtu naktsklubu Dzirnavu ielā, konstatējot virkni pārkāpumu, tostarp atklājot, ka klubā nelikumīgi nodarbinātas ārvalstu pilsones sniedz erotiska rakstura priekšnesumus. Pēc nepilnām divām nedēļām kārtības sargi devušies atkārtotā pārbaudē, lai noskaidrotu, vai klubs pārkāpumus novērsis, taču tā vietā atklājas citi pārkāpumi.

Pliki tūristu dibeni, pamatīgs reibums un attapšanās policijā

Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes Tūrisma nodaļa strādā visu gadu, taču visvairāk darba kārtības sargiem ir tieši vasarā, kad tūristi piepilda Rīgas ielas, meklējot izklaides iespējas. Pašvaldības policisti no Tūrisma nodaļas, ar kuriem portāls "Delfi" devies reidā uz naktsklubu "Siluets" Dzirnavu ielā, atzīst, ka, piemēram, britu tūristiem nokļūšana policijas iecirknī ir savdabīgs piedzīvojumus, taču pārsvarā tūristi "lielus podus negāž" un ir mazāk agresīvi nekā pašmāju ballētāji.

Sestdienas vakarā, pulksten 22, pie Centra pārvaldes ēkas Hanzas ielā stāv kāds vīrietis, kurš pēc izskata neizskatās pēc tipiska Latvijas iedzīvotāja. Viņš runā pa telefonu, un var dzirdēt, ka saruna notiek angļu valodā ar manāmu britu akcentu. Vīrietis pēc balss toņa liekas uzjautrināts un sajūsmināts. Pēc mirkļa no Centra pārvaldes galvenās ieejas iznāk kāds cits vīrietis – arī brits, viņa draugs. Viņš ar lieliem lēcieniem šķērso mauriņu pie pārvaldes durvīm, taču pusceļā pie sava drauga atceras, ka laikam kaut ko aizmirsis un aši ieskrien atpakaļ, lai jau pēc mirkļa būtu ārā un jautrā solī dotos pie sava drauga. Abi vīrieši neizskatās apbēdināti vai uztraukti.

Vēlāk Rīgas pašvaldības policijā skaidro, ka abi vīrieši nudien bijuši Lielbritānijas pilsoņi un aizturēti tajā pašā dienā par sīko huligānismu. Proti, Rīgas pašvaldības policija bija saņēmusi izsaukumu par trīs trokšņojošiem vīriešiem Mārstaļu ielā. Kārtības sargi izbraukuši uz notikuma vietu un sastapuši divus pamatīgi iereibušus britus, bet pārrunu laikā pie viņiem pienācis trešais draugs, kurš novilcis bikses, atkailinot savus dzimumorgānus. Viens no draugiem bija 2,97 promiļu reibumā, bet abiem pārējiem konstatētas vairāk nekā trīs promiles.

Policija vīrieti aizturējusi un iesēdinājusi policijas mašīnā, taču abi viņa draugi metušies biedram palīgā, cenšoties viņu no policijas busiņa izdabūt ārā. Līdz ar to visi trīs britu tūristi nogādāti policijas pārvaldē, kur saņēmuši sodu – 500 eiro katrs.

Policisti stāsta, ka visvairāk darba vasarā ir nedēļas izskaņā. Tieši tad Rīgā ir visvairāk tūristu, kas meklē izklaides iespējas, kā arī ierodas skaļas vecpuišu kompānijas, kas, nedomājot par sabiedrisko kārtību, metas bezbēdības virpulī. Kārtības sargi atklāj, ka, patrulējot Vecrīgā vai tās apkārtnē, viņi šodien jau pamanījuši atsevišķus noteikumu pārkāpējus – gan taksometru vadītājus, gan ubagus, gan citas juridiskas un fiziskas personas.

Atsevišķos klubos kārtības sargi ir pastāvīgi viesi, bet zināmi cilvēki, ieraugot policistus, ātrā riksītī cenšas pazust no viņu acīm. Gaidot kolēģu ziņu, policisti atceras par kādu gadījumu, kad policisti kādu Vecrīgā bieži redzētu vīrieti pamanījuši kopā ar manāmi satrauktu ārzemnieku. Policisti abus apturējuši, lai noskaidrotu, vai ārzemniekam nav vajadzīga palīdzība. Iesākumā treniņtērpā ģērbtais vīrietis apgalvojis, ka ārzemnieks ir viņa draugs, taču beigās sapratis, ka policisti viņa stāstam netic, meties bēgt. Savukārt pie ārzemnieka kārtības sargi atraduši maisiņu ar baltas krāsas pulverveida vielu, kas pēc viņa vārdiem bijis kokaīns, ko aizbēgušais vīrietis viņam pārdevis par 80 eiro. Pašvaldības policisti tūristu aizturējuši un nodevuši kolēģiem no Valsts policijas, savukārt aizbēgušo vīrieti sākuši meklēt.

No neizdota čeka līdz prostitūcijai

Sagaidījuši ekipāžu, mēs iesēžamies pašvaldības policijas busiņā. Pēc neilga laika abiem formās ģērbtajiem kārtības sargiem pievienojas vēl divi kolēģi civildrēbēs. Viņi būs kontrolpirkuma veicēji. Policisti stāsta, ka viņu uzdevums ir konstatēt, vai klubs ir saņēmis visas atļaujas savai darbībai, piemēram, atļauju alkohola tirdzniecībai, atļauju mūzikas atskaņošanai no AKKA/LAA, atļauju personu datu apstrādei, jo klubā tiek veikta video novērošana. Tāpat kārtības sargi pārbauda, vai par preču un pakalpojumu iegādi klienti saņem čekus, vai darbiniekiem ir medicīnas grāmatiņas, kā arī darba līgumi. Gadījumā, ja klubs piedāvā striptīza pakalpojumus, tad arī par tiem tam Rīgas domē ir jāiegūst attiecīga atļauja, savukārt par izkārtnes izvietošanu saskaņojumam jābūt ar Rīgas būvvaldi. Taču gadās arī reizes, kad pašvaldības policija atklāj arī prostitūcijas noteikumu pārkāpējus.

Policisti skaidro, ka bieži reidos viņi iet kopā gan ar Valsts darba inspekciju, gan ar Rīgas būvvaldi, lai uzreiz konstatētu pārkāpumus un par jomas sakārtošanu atbildīgā iestāde varētu operatīvi darīt savu darbu.

Kontrolpirkuma veicēji klubā ieiet īsi pirms pulksten 23, bet viņu kolēģiem atliek novietot automašīnu stāvēšanai un gaidīt no kolēģiem vēsti, par notikumu attīstību izklaides iestādē. Kamēr mēs gaidām, policisti stāsta par savu ikdienu. Tūrisma nodaļā obligāta prasība ir valodu zināšanas, lai varētu efektīvāk komunicēt ar ārzemniekiem. Neskaitot teritorijas, piemēram, Vecrīgas apsekošanu un patrulēšanu un izklaides vietu pārbaudi, kārtības sargi uzmana arī taksometrus, pārbaudot, piemēram to, vai taksometra vadītājs ir saņēmis atļauju par uzņēmējdarbības veikšanu Vecrīgā. Vēl pašvaldības policisti dodas uz viesnīcām, lai informētu to personālu par to, kur klientiem vērsties pēc palīdzības, kā arī par likumiem un saistošajiem noteikumiem.

Gaidīšana mazliet ievelkas, tāpēc policisti izdomā izmest loku un apskatīt, vai apkārt nenotiek nekārtības. Lāčplēša ielas un Tērbatas ielas krustojumā ieraugām "Mercedes Benz" markas automašīnu ar ieslēgtiem avārijas lukturiem. Automašīnas šoferis sēž uz netālu esošā soliņa. Policists Mārtiņš izkāpj no auto, lai noskaidrotu, ka autovadītājs jau izsaucis evakuatoru, jo no ceļa nostumt automašīnu pašrocīgi neesot iespējams. Braucot tālāk, kārtības sargi aizrāda pāris ubagiem, kas ar suņiem sasēduši Brīvības bulvārī netālu no Brīvības pieminekļa. No sarunas noprotams, ka policisti šos ubagotājus jau ļoti labi pazīst.

Vīrietis savāc suni un mantas un lēnām no iepriekš izvēlētās vietas aizslāj. Savukārt uz Elizabetes ielas policisti aptur automašīnu, kas, braucot kārtības sargiem pa priekšu, šķērsojusi krustojumu pie sarkanās gaismas.

Burbuļvanna ar meitenēm – tas pats, kas uzkodas un dzērieni

Aptuveni ap pulksten 1 beidzot saņemam zvanu no kolēģiem. Automašīnai tiek ieslēgts skaņas signāls un mēs traucamies uz "Siluetu". Tur pie ieejas durvīm mūs sagaida viens no policistiem. Ieejam iekšā un dodamies augšā pa kāpnēm, kas klātas ar violeti melnu plankumainu paklāju. Otrajā stāvā aiz viļņainas, zilas sienas dzirdama ūdens tecēšana. Vēlāk uzzinu, ka tur atrodas burbuļvanna, kurā apmeklētāji var doties kopā ar kādu no klubā strādājošajām sievietēm.

Kluba redzamā daļa nav liela. Istabā ir tumšs apgaismojums, padilušas rozā krāsas mīkstie dīvāni, mazi un apaļi stikla galdiņi, bet grīda un sienas apšūtas ar plankumainu audumu. Griestos izvietoti spoguļi, bet telpas vienā galdā tuvāk bāram atrodas mazs paaugstinājums, uz kura izvietots stienis dejošanai. Aiz bāra letes redzams liels platekrāna televizors, kas atskaņo mūziku. Televizora ekrānā redzamas pārraides ar dejojošām sievietēm, kas atkailinās.

Tāpat aiz bāra izvietotas alkoholisko dzērienu pudeles – piedāvājumā ir tādi pazīstami dzērieni kā "Jameson", "Tulemore Dew" un "Jack Daniel's" viskiji, tāpat ir liela pudele šampanieša, bet šņabis, vīni un citas šampanieša pudeles izvietotas ledusskapī, kuru policisti "iztīra", izņemot pudeles un saliekot tos speciāli sagatavotos maisos.

Pēc likumsargu ierašanās kluba darbība apstājas, tajā strādājošās sievietes sasēžas pie viena no galdiņiem un uz krēsliem pie bāra letes. Sievietes ģērbtas ļoti pieticīgi – dažai ir kleitiņa, kas vairāk atgādina krekliņu, bet citas ģērbušās krūšturī un biksītēs, kas savstarpēji savienoti ar mazām auduma strēmelītēm. Tikai viena no viņām tekoši runā latviski, bet vairākas – latviešu valodu vispār nesaprot.

No citas istabas iznāk kluba īpašnieks – kāds Lietuvas pilsonis. Vīrietis ģērbies džinsa biksēs un kreklā ar garām rokām. Pāri bikšu malai veļas pamatīgs vēders. Viņš šķiet sašutis un vienlaikus uzjautrināts. Arī viņš nerunā latviski.

Iepriekšējā pārbaudē policija sāka deviņas administratīvās lietas. Tagad policisti atnākuši noskaidrot, vai visas atļaujas saņemtas un dokumentācija sakārtota, taču izrādās, ka nē. Bāra īpašnieks un viena no bārmenēm policistiem vaicā, kas tieši viņus sūtījis uz klubu, viņi ir pārliecināti, ka tas ir kāds "pasūtījums". Kārtības sargi parāda dokumentu, kurā teikts, ka viņi izpilda vadības rīkojumu par pārbaudi klubā. Sīkākos paskaidrojumos kārtības sargi neieslīgst.

No sarunas noprotams, ka kontrolpirkuma veicēji nav saņēmuši čekus par precēm un pakalpojumiem. Kases aparātā tie esot izsisti, taču bārmene tos neesot viņiem iedevusi. Turklāt džakuzi apmeklējums tiek noformēts kā "uzkodas un dzērieni", bet atsevišķas meitenes esot dejojušas striptīzu, par ko klubs nav saņēmis atļauju. Vēl pirms ieiešanas klubā kārtības sargi stāstīja, ka saņemt atļauju striptīza dejošanai klubā Rīgā ir ļoti grūti, jo klubam jāatbilst ļoti stingriem noteikumiem. "Vecrīgā un Rīgas centrā tas praktiski ir neiespējami," skaidro kārtības sargi.

Komandējums Latvijas striptīzklubā

Naktskluba īpašnieks nav apmierināts ar notikumu attīstību, jo policisti paziņo, ka arī šoreiz, tāpat kā iepriekš tiks izņemts viss alkohols. Šķiet, ka par alkoholu vīrietis uztraucas visvairāk.

Lietuvietis grib pārbaudīt abu kontrolpirkumu veikušo kārtības sargu reibuma pakāpi, jo abi esot dzēruši alkoholu. Tāpat viņš stāsta, ka kādā brīdī abi esot devušies uz labierīcībām, tāpēc viņam radušās aizdomas, ka tur viņi lietojuši narkotikas. Viņš pat apgalvo, ka redzējis, ka abi policisti noslauka degunus, un kā pierādījumu saglabājis salveti, ar kuru tas darīts.

Pārliecībā, ka likumsargi darba laikā bijuši alkohola vai narkotisko vielu ietekmē, viņš uz notikuma vietu izsauc Valsts policiju. Kolēģi no Valsts policijas Brasas iecirkņa ierodas uz izsaukumu par it kā notiekošu konfliktu, taču secina, ka konflikta nav, bet klubā strādā Rīgas pašvaldības policisti, par to arī informē kluba īpašnieku un aiziet. Īpašnieks joprojām ir neapmierināts un uzstājīgi kopā ar bārmeni apgalvo, ka čekus par ieeju, izdzerto alkoholu un džakuzi apmeklējumu esot iedevuši, taču vēlāk bārmene sāk skaidrot, ka čekus ir izsitusi, bet krājusi tos aiz bāra letes nevis uzreiz atdevusi klientiem.

No policistu stāstītā izriet, ka vēl bez kopīgas vannošanās kāda no meitenēm vienam no kārtības sargiem sniegusi arī intīma rakstura pakalpojumus, proti, ar roku pieskārusies viņa intīmajām vietām.

Pārbaudot dokumentāciju, lietuvietis nevar policistiem uzrādīt dokumentu par videonovērošanu klubā, aizbildinoties, ka pie durvīm ir uzlīme, kas brīdina par šo faktu, bet par visu pārējo ir atbildīga firma, kas klubu apkalpo. Tāpat nav arī dokumenta par autortiesību izmantošanu, atskaņojot mūziku klubā. Vēl policisti pārbaudē konstatē, ka tikai viena no bārmenēm pēc iepriekšējās kluba apsekošanas sakārtojusi savu medicīnisko dokumentāciju. Interesanta situācija atklājas arī attiecībā uz darba līgumiem. Atšķirībā no iepriekšējās pārbaudes, policisti secina, ka šoreiz daļai no meitenēm darba līgums ir noslēgts, bet divām to nav parakstījis pats darba devējs, savukārt vēl divām darba līguma nav. Viena no klātesošajām meitenēm policistiem skaidro, ka darba līgums viņai ir noslēgts Lietuvā un šeit viņa strādā, jo tas ir komandējums.

Sūdzības, draudi un šantāža

Uzzinot, ka reidā līdzi ieradusies arī žurnāliste, jau tā neapmierinātais īpašnieks un darbinieces kļūst vēl tramīgāki. Visas sievietes sastājas apkārt un paziņo, ka nevēlas, lai viņu bildes vai videomateriāli tiek publicēti, savukārt kluba īpašnieks noskalda, ka aizliedz kluba iekštelpās filmēt vai fotografēt. Pēc tam viņš pieprasa uzrādīt dokumentu, kas apliecina piederību medijam, bet, apskatījis preses karti un acīmredzami vīlies par tās esamību, viņš paziņo, ka man nav tiesības klubā atrasties, jo es esmu ienākusi, kad tas jau bijis slēgts. Viņam paskaidroju, ka klubs bija vaļā un es ienācu kopā ar pašvaldības policiju. Kluba īpašnieks un kareivīgāk noskaņotās lietuvietes cenšas panākt, lai kluba telpas pametu. Viņiem pievienojas arī viena no bārmenēm, bet pārējās neiesaistās.

Neizturot spriedzi, lietuvietis paziņo, ka ir Lietuvas pilsonis un vērsīsies ģenerālkonsulātā. Policisti, kārtojot dokumentāciju un fiksējot katru izņemto alkohola pudeli, laipni atbild, ka viņam ir tiesības to darīt. Visiem klātesot, vīrietis lietuviski sazinās ar kādu iestādi, taču sarunas iznākums nav zināms.

Pēc brīža klubā ienāk tā vakara laikā vienīgie sastaptie kluba apmeklētāji – pāris vīrieši vecumā līdz 35 gadiem. No viņu komunikācijas ar kluba īpašnieku noprotams, ka visi ir zināmā mērā savstarpēji pazīstami. Lietuvietis viņiem paskaidro, ka šovakar izklaides klubā nesanāks, jo viņu "jau atkal apciemojuši policisti". Vīrieši nosmej un nosaka, ka atgriezīsies apmēram pēc stundas.

Vēl lietuvietis pašvaldības policistam Mārtiņam stāsta, ka dzirdējis, ka viņš esot tāds kā "Robins Huds, īstens taisnības cīnītājs". Pats viņš likumsargu iepriekš esot redzējis darba laikā kopā ar kaut kādām sievietēm. Noprotams, ka kluba īpašnieks cenšas pašvaldības policistu izsist no līdzsvara, stāstot, ka nofotografējis viņu ar šīm sievietēm, un ielikšot bildes sociālajā tīklā "Instagram", bet agresīvā lietuviete piedāvā uzmeklēt "Facebook" kārtības sarga sievu un nosūtīt šīs bildes viņai. Par šādām idejām pašvaldības policists tikai nosmej un turpina rakstīt dokumentus, fiksējot pārkāpumus.

150 eiro par deju un 15 eiro par 'Martini' glāzi

No visām kārtības sargu veiktajām darbībām iziriet, ka par ieeju klubā, dzērieniem un burbuļvannu, kas čekā izsista kā "uzkodas un dzērieni", samaksājuši 145 eiro. Klubs nudien nav lētākā izklaides vieta Rīgā, secināms no dzērienkartes apskates. Kafiju var iegādāties par četriem eiro, bet enerģijas dzēriens maksā septiņus eiro. Savukārt "Corona" alus pudeles cena ir desmit eiro. Stiprais alkohols maksā līdz pat vairākiem desmitiem eiro par glāzi jeb 40 mililitriem, bet 80 mililitri "Martini" izmaksā 15 eiro.

Iespējams, naudīgākie klienti var atļauties arī pudeli "Louis Roederer Cristal Brut" šampanieša par 1500 eiro, tāpat piedāvājumā ir arī lētāki dzirkstošā dzēriena varianti, piemēram, par 850 eiro. Vēl dzērienkartē atrodami kokteiļi sievietēm, no kuriem daži maksā 40 eiro, bet dārgākais – 80 eiro.

Bez dzērieniem, ieejas maksas un burbuļvannas apmeklējuma, par 150 eiro kontrolpircēji samaksājuši arī katrai no striptīzdejotājām. Vēlāk pārbaudes noslēgumā policisti pieprasa šo naudu atdot, taču meitenes to darīt atsakās, savukārt kluba īpašnieks nevienu no noformētajiem dokumentiem neparaksta, aizbildinoties, ka latviešu valodu nesaprot, krievu valoda nav viņa dzimtā valoda, bet klāt nav tulka, kas varētu policistu stāstīto informāciju apstiprināt. Viņš sola, ka jau pirmdien ar Rīgas pašvaldības policiju sazināsies viņa advokāts saistībā gan ar iepriekš veikto pārbaudi, gan ar sestdienas vakara notikumiem. "Es turpināšu strādāt, jūs varat nākt, cik gribat," nosaka kluba īpašnieks.

Ap pulksten 4, nesot trīs pilnus, aizzīmogotus maisus ar dažāda veida atvērtām un neatvērtām alkohola pudelēm, kārtības sargi no kluba iziet. Viņi spriež, ka šoreiz pārbaude ritējusi ātrāk. Iepriekš pārkāpumu fiksēšana prasījusi aptuveni piecas stundas, bet šoreiz tās bijušas trīs stundas "ar astīti".

Naktī uz sestdienu pārbaudē Rīgas pašvaldības policisti kopumā konstatējuši astoņu administratīvos pārkāpumus. Lieta sākta saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 174.4 pantu par intīmpakalpojumu sniegšanu. Šajā gadījumā lieta sākta gan pret kluba īpašnieku, gan dejotāju, kas šos pakalpojumus sniegusi. Tāpat lieta sākta pēc LAPK 173.2.1 panta par to, ka divas meitenes dejoja striptīzu, LAPK 103.3.5 panta – par pārtikas aprites prasību pārkāpumiem, LAPK 156.1.4 panta – par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtības neievērošanu vietās, kur tirgo ar akcīzes nodokli apliekamās preces, LAPK 155.8 panta – par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, LAPK 169.3 panta par pārkāpumiem, kas saistīti ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumiem un LAPK 41.panta 2.daļas par darba līguma nenoslēgšanu rakstveida formā.

Kopumā izņemtas 31 alkohola vienības.

Brīdī, kad kopā ar policistiem jau kāpjam automašīnā, pie kluba durvīm, gatavojoties iet iekšā, nostājusies kāda jaunu puišu kompānija – vīrieši neizskatās pēc Latvijas iedzīvotājiem, bet gan ārzemniekiem, kas uz Latviju atbraukuši svinēt vecpuišu ballīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!