Foto: PantherMedia/Scanpix



Prokuratūra šā gada oktobrī izbeigusi krimināllietu, kuru pirms diviem gadiem uzsāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un kurā par kukuļošanu turēja aizdomās divus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbiniekus, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Prokurora lēmuma pamatotību vēl pārbauda augstāka līmeņa prokurors, tādēļ līdz šīs pārbaudes beigām nav zināms lietas izbeigšanas pamatojums. 

2013.gada maijā prokuratūra vienam no PMLP darbiniekiem uzrādīja apsūdzību par kukuļu došanu un ņemšanu, izsniedzot termiņuzturēšanās atļaujas. Apsūdzība bija par kukuļņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Pavisam KNAB pie atbildības lūdza saukt piecus cilvēkus - divus PMLP darbiniekus un trīs kāda uzņēmuma pārstāvjus. Savulaik KNAB sniegtajā informācijā figurēja iespējamā kukuļa summa - 620 latu. Bet kukuļi doti par pieņemtiem lēmumiem sešu ārvalstnieku interesēs.

Ne viena, ne otra PMLP amatpersona, uz kuru krita aizdomas par kukuļņemšanu, darbu PMLP nav pārtraukusi. Tikai šobrīd tās vairs nestrādā ar klientu apkalpošanu.

„de facto" atzīmē, ka PMLP darbu pēdējā laikā satricinājuši regulāri korupcijas skandāli, no kuriem lielākā daļa bijusi saistīta ar uzturēšanās atļauju izsniegšanu ārzemniekiem, tomēr iekšlietu ministrs neuzskata, ka tas būtu iemesls pārvērtēt PMLP priekšnieka Viļņa Jēkabsona darbu.

Raidījums atgādina, ka pēdējais korupcijas gadījums atklāts pirms nedēļas Ventspilī.

Jēkabsons PMLP priekšnieka amatā ir kops 2003.gada un pērn iekšlietu ministrs pagarinājis ar viņu darba attiecības vēl uz nākamiem pieciem gadiem. Tomēr tieši Jēkabsona vadīšanas laikā notika gan skandalozā pasu pirkšanas lieta, kad aptuveni 100 Latvijas pases, samaksājot desmitiem tūkstošu eiro, nopirka Krievijas pilsoņi, kuriem šis dokuments nepienācās. Šajā gadā aizdomās par korupciju pieķerti jau trīs PMLP darbinieki, atzīmē „de facto".

Kukuļņemšana un kukuļdošana valsts amatpersonai - par to pagājušajā nedēļā Drošības policija (DP) sāka kriminālprocesu pret vairākiem cilvēkiem, tai skaitā augstā amatā esošu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieci. Neoficiāli zināms, ka tā varētu būt iestādes Ventspils nodaļas vadītāja.  DP neatklāj ne iespējamo kukuļa summu, ne par ko tas maksāts. PMLP vadītājs darbinieci pagaidām neatstādinās.

"Es tikai zinu to, ka - kā viņa apliecināja - šeit nefigurē nekāds kukulis. Šeit figurē draudzīgas attiecības.  Un tas ir viss, ko es zinu. Šajā dokumentā, ko es saņēmu no Drošības policijas - šeit nav runa par atstādināšanu, šeit runa ir tikai par faktu, un līdz ar to es arī tiesiski to nevaru darīt". Vaicāts, vai viņam nav tiesību darbinieci atstādināt, Jēkabsons atbild, ka šādu tiesību nav, bet „tikai tad, kad būs oficiāls dokuments, ar lūgumu, ka šī amatpersona nav tiesīga strādāt ar klientiem, ka viņa ir jāatstādina, tikai tad es esmu tiesīgs gatavot dokumentu viņu atstādināt.  Šāds dokuments manā rīcībā nav".

Bet šis nav ne pirmais, ne vienīgais korupcijas gadījums, atzīmē raidījums, atgādinot, ka šovasar divus PMLP Rīgas nodaļas darbiniekus DP pieķēra iespējamā kukuļņemšanā un dokumentu viltošanā, lai pagarinātu termiņuzturēšanās atļaujas. Šajā lietā bijis arī kukuļa starpnieks. Lai arī vadītājs uzskata, ka pārkāpti vien iestādes iekšējie noteikumi, darbiniekiem no darba bija jāaiziet.

"Šeit ir kārtība, kam ir jābūt pie saņemšanas, kam pie iesniegšanas, kādiem jābūt dokumentiem, un šī lieta no mūsu darbinieku puses veikta nekorekti. Arī, pārrunājot šos notikumus ar darbiniekiem, viņi ir uzrakstījuši atlūgumus, un šajā iestādē vairs nestrādā," saka Jēkabsons. "Ja iet runa par kukuli, to, ko es varu teikt, - te nefigurē nekādā veidā finanšu līdzekļi, te figurē citas materiālās vērtības kā alkohols, ziedi, kā mīkstās rotaļlietas uz Valentīndienu," norāda PMLP šefs.

Tomēr LTV rīcībā esošās neoficiālās ziņas liecina, ka epizode ar konfektēm nebūt nav vienīgā zināmā.

Savukārt pērn KNAB par kukuļņemšanu lūdza apsūdzēt vēl divus citus pārvaldes darbiniekus, kuri šeit joprojām strādā, lai arī ne ar klientiem. Vienam pat tika uzrādīta apsūdzība, taču nupat, oktobrī kriminālprocess izbeigts. Vai pamatoti - par to pašreiz notiek pārbaude.

Vēl dažus gadus iepriekš par kukuļņemšanu notiesāja Ventspils nodaļas vecāko eksperti. Izņemot pašu jaunāko  korupcijas gadījumu, visi pārējie saistīti ar pakalpojumiem ārvalstniekiem un uzturēšanās atļaujām.

Tostarp - pēdējās desmitgades lielākais skandāls šajā iestādē, kad ar ierēdņu palīdzību Latvijas pases tirgoja Krievijas iedzīvotājiem.

Raidījums atzīmē, ka šie gadījumi vēlreiz apliecina, ka interese par katru cenu saņemt Latvijas dokumentu, ir liela. Uzturēšanās atļaujas ir kļuvušas par daļu no Latvijas iekšējās drošības jautājuma. PMLP  uzsver - viņi dara visu, lai riskus izslēgtu. Tai pašā laikā iekšlietu ministrs neuzskata, ka sāktie kriminālprocesi būtu iemesls pārvērtēt arī  pārvaldes vadītāja atbilstību amatam. Viņaprāt - notikušais nav uzskatāms par sistēmu. To pašu apliecina arī DP.

"Tas, ko es darīšu - pilnīgi noteikti mēs apsēdīsimies trijatā - PMLP vadītājs un  Drošības policijas priekšnieks, un es gribēšu dzirdēt, pirmkārt šo procedūru aprakstu,  un Drošības policijas vērtējumu par procedūrām," saka Kozlovskis.   "Lai izvērtētu iestādes vadītāja atbildību, vajadzētu vispirms radīt procedūras, kas maksimāli izslēdz šo subjektīvo faktoru.  Ja tur būts acīmredzama neatbilstība loģikai un šodienas aktualitātēm, tad mēs varam vērtēt dienesta vadītāja atbildību."

PMLP vadītāja darbu vērtē īpaša komisija reizi divos gados. Pēdējoreiz viņš saņēmis augstāko jeb A novērtējumu. Nākamajai kārtējai novērtēšanai vajadzētu notikt tuvākajā laikā. Bet pērn ministrs akceptējis viņu darbam šajā amatā vēl uz nākamajiem pieciem gadiem, rezumē raidījums. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!