Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izbeigusi tiesvedību arī otrajā administratīvā pārkāpuma lietā, kas tika sākta pret publicistu Lato Lapsu par viņa iespējamu nepakļaušanos policijas prasībām.

Tiesvedība lietā izbeigta, pamatojoties uz Administratīvo pārkāpumu kodeksa normu, kas paredz, ka iesāktā lietvedība jāizbeidz, ja nav bijis notikuma vai tajā nav administratīvā pārkāpuma sastāva, paskaidroja tiesā. Valsts policijai tiesas lēmumu vēl ir iespējams pārsūdzēt apelācijas instances tiesā.

Valsts policija Lapsam par iespējamu nepakļaušanos policijas prasībām noformēja divus administratīvā pārkāpuma protokolus. Abas lietas tika nodotas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

"Šiem parazītiem uzplečos, kuri valsts noslēpuma aizsegā tērē nodokļu maksātāju naudu - šogad aptuveni 10 miljonus eiro - nevis, lai noķertu kaut vienu vienīgu Krievijas spiegu, bet gan, lai imitētu reālu darbu, kārtotu savus pielaižu biznesus un uzspļautu likuma varai, nevajadzētu cerēt, ka ar šo tiesas spriedumu viss beigsies. Agri vai vēlu nāksies likuma priekšā atbildēt gan par pašu prettiesisko aizturēšanu, gan par melīgām liecībām un nepatiesiem ziņojumiem," šodienas tiesas lēmumu paša izveidotajā interneta vietnē "pietiek.com" komentē Lapsa.

Tiesa jau iepriekš vienā no lietām tiesvedību izbeidza. Valsts policija bija paudusi apņemšanos attiecīgo lēmumu pārsūdzēt.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas prasībām paredz naudas sodu līdz 280 eiro vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Jau ziņots, ka DP 29.aprīlī aizturēja Lapsu, jo DP darbiniekiem radās aizdomas, ka viņš veic slēptus nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus, un tāpēc, ka viņš nepakļāvās DP likumīgajām prasībām. Lapsa iepriekš preses konferencē skaidroja, ka fotografēšana un filmēšana sākusies pēc tam, kad kolēģe Agnese Margēviča mikroblogošanas vietnē "Twitter" informējusi par DP darbiniekiem, kas braukā ar lepniem BMW un nodarbojas ar "jumtošanu".

"Jumtošanu" Lapsa nevarot pārbaudīt, taču automašīnas pārbaudīt varot. Ņemot vērā, ka neviens normatīvais akts Lapsam kā Latvijas pilsonim neaizliedz jebkurā sabiedriskā vietā atrasties ar fotokameru, videokameru un diktofonu, Lapsa sācis pie DP "brīvajā laikā pa stundiņai, pa pusstundiņai" pastāvēt un pafilmēt.

Arī 12.maijā DP Lapsu aizturēja par nepakļaušanos likumsargu prasībām. DP toreiz skaidroja, ka viņš nav pārtraucis pie DP ieejas Ērgļu ielā filmēšanu. Toreiz Lapsa aģentūrai LETA skaidroja, ka ieradies Ērgļu ielā ar fotokameru, kurā speciāli nebija ielikta baterija un atmiņas karte. "Šajā gadījumā mana doma bija pārliecināties par to, cik tālu savās prettiesiskajās darbībās DP ir gatava iet. Mani interesēja, kas notiks šādā gadījumā," uzsvēra publicists.

Tad ieradušies divi DP darbinieki un likuši "filmēšanu" pārtraukt, citādi viņu aizturēšot. Lapsa paskaidrojumus nav paspējis izteikt, un viņš ticis aizturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!