Foto: F64

Pirms divām nedēļām Ogri satricināja ziņa, ka no policijas izolatora ir izmukuši divi noziedznieki, kuri bija aizturēti par zādzībām. Vienu no bēgļiem policistiem izdevās aizturēt uzreiz, savukārt – otrs bēguļoja līdz nākamās dienas rītam, kad kāds policijas darbinieks ārpus sava darba laika pastaigājoties pa pilsētu ļaundari bija pamanījis un aizturējis.

Saistībā ar notikušo bēgšanas mēģinājumu Valsts policijas Iekšējās drošības birojs sāka pārbaudi, bet jau tās pašas dienas vakarā no amata pienākumu pildīšanas atstādināja četrus likumsargus, kuri bēgšanas situāciju bija pieļāvuši un padarījuši par iespējamu.

Portāls "Delfi" Valsts policijā uzzināja par visiem bēgšanu mēģinājumiem no izolatoriem, kas notikuši pēdējos gados, un par kuriem ierosinātas disciplinārlietas par likumsargu nolaidību.

Aizmūk no tiesas zāles

2011. gada 12. decembrī Liepājas tiesas namā no policista aizbēga aizdomās turētā persona. Saistībā ar notikušo bēgšanu pret Liepājas iecirkņa inspektoru policija 2012. gada 9. februārī sāka disciplinārlietu par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu.

Toreiz aizdomās turētais 1981. gadā dzimušais vīrietis aizmuka ceļā pie izmeklēšanas tiesneša Liepājas tiesas namā. Aizdomās turētais pagrūdis malā aiz muguras esošo policistu un aizbēdzis. Tika noskaidrots, ka konvojnieka pienākumus pildījis bez dienesta ieroča, kā arī nebija izmantojis roku dzelžus. Turklāt policijas inspektors bija vienpersoniski izlēmis Balceru nogādāt uz tiesu viens pats.

Kā toreiz ziņoja portāls "liepājniekiem.lv", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, meklētais noziedznieks bijis notiesāts par izvarošanu. Viņš konvojēts uz tiesu, kur vajadzējis izskatīt kādu viņa, iespējams, apelācijas sūdzību. Konvojēšanas laikā Andris Balceris izmantojis situāciju, kad policijas darbinieki nav izpildījuši konvojēšanas noteikumus - divi vīru vietā izvarotāju pavadījis viens, turklāt noziedzniekam neesot uzlikti rokudzelži.

Par notikušo policijas inspektors saņēma piezīmi.

Aizmūk no izolatora 

2012. gada 9. janvārī Ogres iecirkņa kārtībnieks īslaicīgas aizturēšanas vietas telpās caur lodziņu nepārbaudīja tur ievietotās personas. Pēc policijas datiem viņam tas bija jāizdara laikā no aptuveni pulksten 19:30 līdz pulksten 21:40. Līdz ar to trīs apcietinātajiem bija radusies iespēja nepamanītiem izbēgt, ko viņi arī izmantojuši.

Policija par notikušo ierosināja disciplinārlietu un tā paša gada 15. februārī Kārtībnieks saņēma rājienu par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu.

Nozūd dzīvokļa kratīšanas laikā 

2012. gada 25. un 26. janvārī Rīgas reģiona policijas pārvaldes Kurzemes iecirkņa inspektors bija pieļāvis aizturētā aizbēgšanu.

Policija skaidro, ka aizturētais aizbēdzis viņa dzīvesvietas kratīšanas laikā. Tā gada 27. martā sāktajā disciplinārlietā policija secinājusi, ka inspektors nebija pienācīgi pildījis savus dienesta pienākumus, un par to saņēma rājienu. Tāpat saistībā ar aizturētā aizbēgšanu konvojēšanas laikā rājienu par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu saņēma arī kāds cits Kurzemes iecirkņa inspektors.

Neuzmanība un bēgļu viltība 

2012. gada 6. jūlijā rājienu saņēma Rīgas reģiona pārvaldes kārtībnieks. Tā paša gada 7. aprīlī viņš, pildot savus tiešos dienesta pienākumus, viņš pienācīgi nenodrošināja izolatorā esošo aizturēto personu pastāvīgu uzraudzību, novērošanu un apsardzību. Tādējādi notika viena notiesātā bēgšana, pēc kā policists kā disciplinārsodu saņēma rājienu.

Vēl 2012. gadā rājienu par aizturēto personu bēgšanu saņēmuši divi policijas darbinieki. 28. novembrī disciplinārsodīts tika Zemgales reģiona pārvaldes jaunākais inspektors un kārtībniece. Kā liecina policijā sniegtā informācija, 29. septembrī ap pulksten 10:20 policijas darbinieks nebija nodrošinājis apcietinātā Aleksandra Matlava apsargāšanu. 1994. gadā dzimušais Matlavs aizbēga no Jēkabpils reģionālās slimnīcas un kā toreiz informēja policija, Matlavu likumsargi turēja aizdomās par vairāku zādzību izdarīšanu.

Vīrietim tiesa kā drošības līdzekli bija piemērojusi apcietinājumu, un viņš bija nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā no Aizkraukles policijas iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietas. Lai noskaidrotu, kā apcietinātajam izdevies aizbēgt un kas pie tā ir vainīgs, par notikušo policija sāka dienesta izmeklēšanu. Līdz ar inspektoru par Matlava bēgšanas mēģinājumu izmeklēšanu sāka saistībā arī ar kārtībnieces rīcību. Pēc policijas sniegtās informācijas viņa nenodrošināja apcietinātā apsargāšanu un par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu saņēma rājienu.

Savukārt 2013. gada 9. janvārī no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas telpām bēgt centies kāds aizturētais un par to piezīmi par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu saņēma galvenā inspektore.

Policija portālam "Delfi" norādīja, ka viņa atlaidusi citus policijas darbiniekus, kuri konvojējuši aizturēto no Rīgas Zemgales iecirkņa uz Rīgas reģiona īslaicīgās aizturēšanas telpām. Līdz ar to inspektore palikusi ar aizturēto divatā, pati nodrošinot viņa konvojēšanu. Tādējādi inspektore pārkāpusi normatīvo aktu prasības.

Tā paša gada 29. jūlijā disciplinārsodīts, saņemot rājienu, tika Jelgavas iecirkņa inspektors. 17. jūlijā viņš nebija nodrošinājis pietiekamu aizturētā apsardzi, tādējādi pieļaujot viņa bēgšanu. Par Liepiņa bēgšanu ar rājienu sodīts arī vēl viens Jelgavas iecirkņa inspektors.

Apcietinātā bēgšanas mēģinājums noticis arī 2013. gada 27. jūnijā, kad apcietinātais mēģinājis bēgt konvojēšanas laikā. Par to disciplinārsodu – piezīmi - tā paša gada 16. augustā saņēma Latgales reģiona pārvaldes jaunākais inspektors. Apcietinātā bēgšanas laikā viņš pildījis konvoja priekšnieka pienākumus un nebija nodrošinājis viņas pienācīgu apsardzi. Tādējādi ar savām darbībām viņš pieļāvis bēgšanas mēģinājumu konvojēšanas laikā.

Tikai pāris dienas vēlāk – 2013. gada 19. augustā – piezīmi kā disciplinārsodu saņēma Jūrmalas iecirkņa inspektors. 13. jūlijā viņš pildījis dežūrmaiņas vecākā pienākumus un pieļāvis situāciju, ka iecirknī nogādātā persona atstāta koplietošanas telpās bez uzraudzības. Policijas iecirknī nogādātais vīrietis šo iespēju izmantojis un patvaļīgi aizgājis, nodarot sev kaitējumu.

Aizbēg pastaigas laikā 

Savukārt šogad 2. jūnijā rājienu par nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu saņēmis Vidzemes reģiona pārvalde Limbažu iecirkņa inspektors.

Policija skaidro, ka 27. aprīlī no īslaicīgās aizturēšanas vietas iežogotā laukuma, kas paredzēts pastaigām, izbēdzis apcietinātais. Viņa bēgšana esot bijusi iespējama, jo inspektors nebija nodrošinājis pietiekamu kontroli. Proti, inspektors nevadīja, nekoordinēja un nekontrolēja savā pakļautībā esošos norīkojumus apcietinātā pastāvīgai uzraudzībai, novērošanai un apsardzībai. Tāpat viņš nebija devis kolēģiem nepieciešamos norādījumus. Par šo pašu bēgšanas mēģinājumu rājienu saņēma arī pakļautībā esošā kolēģe, jaunākā inspektore.

Izlaužas no policijas auto 

Savukārt jūlija sākumā piezīmi par paviršu dienesta pienākumu pildīšanu saņēma Rīgas reģiona pārvaldes kārtībnieks. Policija skaidro, ka viņš pieļāvis situāciju, kurā aizturētais aizbēdzis no konvoja, proti, no dienesta automašīnas "Ford Tourneo Connect". Turklāt bēgšanā aizturētais bojājis automašīnas durvju apdari, piekļūstot pie durvju atvēršanas mehānisma. Situācija bijusi iespējama, jo aizturētais konvojēšanas laikā netika pastiprināti uzraudzīts. Saistībā ar šo bēgšanas mēģinājumu piezīmi kā disciplinārsodu saņēma arī jaunākais inspektors.

Policija norāda, ka visi "bēgļi" pēcāk atrasti un aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!