Foto: VID
Teju katru mēnesi Valsts ieņēmumu dienests (VID) nāk klajā ar vēstījumu par kārtējo atklāto kontrabandas cigarešu kravu, informējot par aizturētajām personām, atrasto cigarešu apjomiem un kaitējuma aprēķinu, kas līdz ar kravu notveršanu, novērsts valsts budžetam.

Portāls "Delfi" piedāvā uzzināt, kas paša VID ieskatā pēdējos piecos gados ir uzskatāmas par lielākajām tā atklātajām kontrabandas lietām. 


Foto: DELFI

VID 2014.gada 20.augustā sadarbībā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi (ONAP) Rojā aizturēja astoņas personas un 11,6 miljoni cigarešu "Brendal" bez akcīzes markām brīdī, kad tās tika atvestas ar jūras konteineru uz kādu Latvijas uzņēmumam piederošu angāru pārkraušanai.

Nozieguma organizatori pēc uzrādītajiem pases datiem ir 1981.gadā dzimis Krievijas un 1979.gadā dzimis Ungārijas pilsonis, taču VID pastāv visnotaļ pamatotas aizdomas, ka Ungārijas pilsoņa pase ir viltota un viņš ir iesaistīts citu noziegumu izdarīšanā citās valstīs. Abi organizatori šobrīd atrodas apcietinājumā, turklāt viņi Vācijā ir izsludināti meklēšanā par vairāku slepkavību izdarīšanu. Kad Muitas policijas pārvaldē tiks pabeigtas procesuālās darbības cigarešu kontrabandas lietā, tiks lemts par viņu izdošanu Vācijai.

Pēc VID speciālistu aplēsēm, kontrabandas kravas notveršanas rezultātā novērstais kaitējums valstij ir aptuveni 1 738 260 eiro.

VID uzsācis kriminālprocesu pret astoņām personām par kontrabandu lielā apmērā personu grupā.

Pārējie aizturētie ir no 1961.līdz 1980.gadam dzimuši vīrieši - Latvijas iedzīvotāji un viena 1975.gadā dzimusi Krievijas pilsone. Šīm personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.


Foto: Publicitātes foto

2013.gada 28.jūlijā VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki aizturēja organizētu  personu grupu, kas nodarbojās ar cigarešu kontrabandas organizēšanu un  ievešanu no Krievijas un Baltkrievijas. Ceļa posmā starp Jersiku un Līvāniem VID aizturēja automašīnu, kurā atradās divas personas un dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markā. Kopumā tika atrastas 101 600 cigaretes.

Vienlaicīgi Līvānu pilsētas teritorijā tika aizturēta automašīna ar trim organizētas noziedzīgās grupas dalībniekiem. 2013.gada 5.jūlijā VID Muitas kriminālpārvaldē tika sākts kriminālprocess par iespējamu muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas  muitas teritorijā, noslēpjot tās no muitas kontroles un nedeklarējot, ko veica personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Cigaretes kontrabandas ceļā tika ievestas, izmantojot dzelzceļa vagonus ar akmeņoglēm, cigaretes paslēpjot zem oglēm. Kontrabandisti paši organizēja cigarešu iepirkšanu un paslēpšanu Krievijā un Baltkrievijā. Organizētā personu grupa, lai varētu kontrolēt vagonu ar tajos paslēptajām cigaretēm kustību, vagonos ievietoja GPS raidītājus, kuru kustību, izmantojot datortehniku, kontrolēja grupas dalībnieki.

Kad vilcienu sastāvs iebrauca Latvijā, organizētās grupas dalībnieki uzkāpa uz kravas vilciena vagona, kurā atradās paslēptās cigaretes. Maisi ar cigaretēm tika izmesti no braucoša vilciena. Citi grupas dalībnieki izmestās cigaretes savāca un iekrāva automašīnā pārvešanai uz glabāšanas vietu. Cigarešu izmešana no vilcienu vagoniem tika organizēta Krāslavas, Daugavpils, Jēkabpils novadā.

Veicot citas izmeklēšanas darbības - kratīšanas un izņemšanas, kopumā  tika izņemtas  136 000 cigaretes ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām, naudas līdzekļi, GPS raidītāji, datori ar navigācijas raidītāju izsekošanas programmām, divi transportlīdzekļi.

Šajā lietā VID aizturēja sešas personas, kuru vidū bija arī divi organizatori. Visiem aizturētajiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.


Foto: VID

2013.gada 27.oktobrī, veicot kontroles pasākumus Rīgā, VID apsekoja kāda uzņēmuma apsaimniekotu teritorija. Kontroles pasākumu ietvaros tika pārbaudīta kravas automašīna, kurā saskaņā ar tās vadītāja sniegto informāciju, atrodas dēļi. Izjaucot dēļus, konstatēts, ka tajās izveidotas slēptuves, kurās atrodas 2,7 miljoni cigarešu "NZ" un "Minsk" ar Baltkrievijas akcīzes markām. Krava muitas iestādē bija deklarēta kā egles zāģmateriāli.

Aizdomās par nozieguma plānošanu, organizēšanu un izdarīšanu tiek turētas trīs personas.


Foto: Publicitātes foto

2013.gada 11.jūnijā no Baltkrievijas Latvijā ar automašīnu tika ievesta zāģskaidu krava. Preču nosūtītājs - Baltkrievijas uzņēmums, saņēmējs - Latvijas uzņēmums.

VID pamanīja, ka precēm piemērota importa procedūra - izlaišana brīvam apgrozījumam. Veicot operatīva rakstura pasākumus, tika noskaidrots, ka kravā zem zāģskaidām ir noslēptas kastes ar Baltkrievijas izcelsmes cigaretēm "Premier" - kopā gandrīz 6,9 miljoni.

Šajā lietā aizturētas 8 personas. 


Foto: stock.xchng

2011.gada 22.janvārī muitas pārbaudē kādā ēkā Daugavpils novadā VID atklāja muitošanai pakļautas preces - tabakas ražošanas iekārtas, kuru jauda bija aptuveni miljons jebkuras markas cigarešu, kas atbilst vienai auto kravai, dažās dienās.

VID atklāja, ka nelegālās ražotnes izveide Daugavpils novadā tika sākta 2010.gadā, un pa šo laiku telpās bija uzstādītas cigarešu izgatavošanas un iepakošanas iekārtas, sagādātas cigarešu ražošanai nepieciešamās izejvielas, iepakojums, Krievijas akcīzes markas. Ražotne bija ar savu drošības sistēmu - videonovērošanu.

Operatīvo dienestu darbinieki triecienā ieņēma nelegālo ražotni. Tas noticis brīdī, kad cigarešu ražošanas līnija burtiski bija sākusi savu darbu un tikusi izgatavota pirmā puskaste "LM" markas cigarešu, kas, pēc to ražotāju domām, jau atbildusi nepieciešamajām kvalitātes prasībām. Ražotnes telpās atrasts arī daudz dažādu brāķa cigarešu, kas liecina par mēģinājumiem ieregulēt ražošanas iekārtas.

Ražotnē nodarbinātie cilvēki drošības dienesta darbinieku iebrukuma laikā metušies bēgt kur kurais, tomēr tikuši notverti. Pēdējais darbonis atrasts gaiteņa otrā galā, paslēpies kādā šahtā. Kopumā ražotnē tikuši aizturēti seši cilvēki - divi Kirgizstānas pilsoņi, divi Krievijas pilsoņi un divi Daugavpils iedzīvotāji. Visiem viņiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par tabakas un tabakas izstrādājumu ražošanai nepieciešamo līdzekļu glabāšanu Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ko veikusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās, VID sāka kriminālprocesu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!