Foto: LETA

Ceturtdien Saeimā apstiprinātais jaunais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume plāno iepazīties ar iemesliem, kāpēc slēgta tā dēvētā "oligarhu lieta", intervijā LTV atklāja jaunievēlētais biroja vadītājs.

"Atzīšos, es iepriekš šim jautājumam sekoju tikai no informācijas, kas pieejama publiskajā telpā. Šis nolēmums man būs pieejams. Es ar to iepazīšos, iepazīšos arī visiem citiem faktiem, un vērtēsim, satiksimies arī ar ģenerālprokuroru, pārrunāsim," sacīja Straume.

Foto: LETA

Jautāts, vai sabiedrība var sagaidīt, ka "oligarhu lieta" varētu tikt pārskatīta, Straume sacīja: "Redziet, likums nosaka, ja kaut kas ir izdarīts nelikumīgi, ja kaut kas ir izdarīts pārkāpjot likumu, tad katram ir pienākums rīkoties."

Straume arī nepieļāva iespēju, ka "oligarhu lieta" izbeigta ģenerālprokuratūras ietekmējamības dēļ. "Es nepieļauju tādu iespējamību. Es tomēr gribu cerēt, ka mūsu valstī tiesu vara un ģenerālprokuratūra ir spēcīga un neatkarīga," sacīja Straume.

Straume uz jautājumu par "oligarhu lietu" atbildēja pēc tam, kad žurnālisti jautāja par žurnāla "Ir" publiskotajām KNAB noklausītajām sarunām viesnīcā "Rīdzene". Šīs sarunas, kā vēsta žurnāls, atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanai.

"Oligarhu lieta" ir apzīmējums, ar ko saprot nu jau Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izbeigtu krimināllietu, kuras ietvaros notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem – Aivaru Lembergu, Aināru Šleseru, un Andri Šķēli.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien KNAB vadītāja amatā iecēla līdzšinējo MIDD amatpersonu Straumi.

Par savām prioritātēm Straume nosaucis KNAB kolektīva atjaunošanu, sašķeltības novēršanu birojā un valsts tautsaimniecības izaugsmes veicināšanu caur korupcijas novēršanas prizmu.

Jaunais KNAB vadītājs savā dzīves aprakstā norāda, ka viņam ir izkoptas verbālās un rakstiskās komunikācijas prasmes, veicot dienesta pienākumus kā struktūrvienības vadītājam, motivējot un apmācot padotos, kā arī sadarbojoties ar citu iestāžu un struktūrvienību amatpersonām. Straume norādījis, ka starptautiskās sadarbības līmenī spējot veiksmīgi komunicēt angliski un krieviski.

Savas organizatora un vadītāja prasmes Straume vērtē kā augstas. Ilgstoši viņš vadījis 20-50 darbinieku struktūrvienību, kā arī piedalījies dažādu ar MIDD kompetenci saistītu starpiestāžu un starptautisku pasākumu organizēšanā.

1976. gadā dzimušais Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Straume darbojies kā MIDD pārstāvis NATO Pretizlūkošanas dienestā Afganistānā, Mazārešarīfā, un kā MIDD pārstāvis NATO struktūrā Beļģijā un Afganistānā, Kabulā.

Papildus akadēmiskajai izglītībai viņš ieguvis plaša spektra zināšanas sekojošos kvalifikācijas celšanas kursos ASV un NATO struktūrās.

Straume karjeras laikā saņēmis 11 apbalvojumus, kurus pasniegušas gan Latvijas, gan NATO amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!