Foto: Publicitātes foto

Krimināllietā par pasažieru pārvadātāja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu aizdomās turētie ar savām darbībām valstij nodarījuši gandrīz 1,5 miljonus eiro lielus zaudējumus, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Valsts policija krimināllietu nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas, un tajā ir četri aizdomās turētie. Šis likuma pants par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pēc izmeklētāju aplēsēm aizdomās turētās personas ar savām noziedzīgajām darbībām valstij nodarījuši gandrīz 1,5 miljonus eiro lielus zaudējumus.

Iepriekš ziņots, ka aizdomās turamo statuss kriminālprocesā piemērots PV valdei, kura 2011.gadā bija atbildīga par vilcienu iepirkumu, liecināja aģentūras BNS rīcībā esošā informācija. Toreiz uzņēmuma valdes priekšsēdētājs bija Nils Freivalds, bet valdē darbojās Edmunds Kancēvičs, Jānis Pētersons un Mārtiņš Jirgens.

Ģenerālprokuratūra 2013.gada martā sāka kriminālprocesu saistībā ar PV pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu, un nodeva lietu izmeklēšanai Valsts policijai.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā iepriekš tika izskatīts Satiksmes ministrijas 2012.gada 21.decembra iesniegums par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu, izvērtēti iesniegumam pievienotie un pārbaudes gaitā saņemtie materiāli.

Pārbaudē toreiz tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012.gada 3.oktobrī nosūtot Spānijas kompānijai "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles , S.A." (CAF) paziņojumu par 2012.gada 2.aprīļa pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu pārtraukšanu (nestāšanos spēkā), ir saskatāmas Krimināllikuma nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" paredzēto noziedzīgo nodarījumu grupas pazīmes.

Tāpat ziņots, ka PV akcionāru sapulce 2012.gada 15.oktobrī nolēma vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Sapulcē tā brīža PV valde norādīja uz iepriekšējās valdes atbildību, 2.aprīlī parakstot līgumu par vilcienu piegādi ar CAF, lai gan tas neatbilda konkursa nolikuma prasībām, tādējādi apdraudot 100 miljonu latu (142,288 miljonu eiro) Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanu vilcienu iegādei.

PV bija iecerējis iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu (204,895 miljoni eiro), tostarp Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 miljoni latu (142,288 miljoni eiro), bet PV līdzfinansējums ‒ 44 miljoni latu (62,607 miljoni eiro). Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja CAF, taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu (142,288 miljonu eiro) apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta un CAF vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lūdzot sākt mediācijas procesu. Tas beidzās bez vienošanās starp pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!