Foto: DELFI
Ekonomikas policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju Māri Martinsonu par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu naudas izkrāpšanas mēģinājumu, vēsta telekompānijas TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kriminālprocess saistīts ar Martinsonam tieši un pastarpināti savulaik piederējušo uzņēmumu "Evopipes", kas Jelgavā uzcēlis plastmasas cauruļu un citu izstrādājumu rūpnīcu. Rūpnīcas iekārtu iegādei uzņēmums Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIA) pretendējis uz struktūrfondu līdzfinansējumu. LIAA uzskatīja, ka "Evopipes" mākslīgi sadārdzinājis iepērkamo iekārtu cenu, atteica līdzfinansēt projektu un vērsās policijā.

LIAA direktors Andris Ozols raidījumam teica, ka kopējā projekta summa bija 1,42 miljoni eiro, tostarp valstij prasītais līdzfinansējums bija 497 000 eiro. Viņa vērtējumā, uzņēmums prasīja par aptuveni trešdaļu lielāku summu, nekā šādas iekārtas maksā. Iekārtu pārdevējs bijis kāds Polijas uzņēmums, kuru pārvaldījis Latvijā dzīvojošs Krievijas pilsonis Valērijs Čulenko.

Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis raidījumam teica, ka policijas vērtējumā uzņēmums īstenojis vienu no klasiskām shēmām, kā mākslīgi sadārdzināt ražošanas tehnoloģiju cenu, kam tiek prasīts līdzfinansējums.

Policija lietu izmeklējusi divus gadus un pirms mēneša to nodevusi prokuratūrai, lūdzot saukt pie kriminālatbildības "Evopipes" valdes priekšsēdētāju un bijušo līdzīpašnieku Edgaru Viļķinu, bijušo valdes locekli Martinsonu un vēl kādu bijušo valdes locekli. Prokuratūra šonedēļ uzrādījusi apsūdzības diviem cilvēkiem, raidījumam apliecināja prokuratūras pārstāve Una Rēķe. Martinsons varētu būt apsūdzēto vidū, vēsta "Nekā personīga".

Martinsons raidījumam pauda viedokli, ka sadārdzinājuma nav bijis un uzņēmums uz ES fondu naudu pretendējis godīgi. Viņš norāda, ka iekārtu piegādātāji ir apstiprinājuši cenu, kā arī LIAA sākotnēji apstiprinājusi projektu.

Martinsons apgalvo, ka nav bijis iesaistīts šajā projektā, tikai "vienu reizi bijis rūpnīcā". Uzņēmums tagad jau pārdots un apsūdzēts viņš esot tikai tāpēc, ka savulaik bijis "Evopipes" valdes loceklis. "Iet jau izmeklēšana un, ja jau pierādīsies, ka esam vainīgi, tad skatīsimies," teica uzņēmējs.

LIAA darbinieki gan apstrīd Martinsona norobežošanos no "Evopipes" lietas, jo tieši viņš esot gājis uz aģentūru apstrīdēt naudas nepiešķiršanu un sūdzējies, ka LIAA nepamatoti kavē biznesu, norāda "Nekā personīgi".

Ozols raidījumam izteicās, ka negodprātīgiem uzņēmējiem ir tendence censties no valsts uzņēmējdarbības atbalstam saņemt lielāku summu, nekā paredzēts. Pārmaksa tiekot prasīta ar mērķi, "lai daļu no šīs naudas vēlāk ieraudzītu kādā citā kontā," norādīja LIAA vadītājs.

Kā ziņots, citas Martinsona firmas - "Moduls Rīga" - vārds šovasar izskanēja saistībā ar Finanšu policijas ierosināto lietu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu. Noziedzīgais grupējums esot darbojies divus gadus, valstij nenomaksātos nodokļos radot kaitējumu vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Patlaban "Evopipes" vienīgā īpašniece ir Lielbritānijā reģistrēta kompānija "Radius Systems". Uzņēmums pērn apgrozīja 21,9 miljonus eiro un nopelnīja 1,62 miljonus eiro, liecina "firmas.lv" informācija. Uzņēmuma valdē bez priekšsēdētāja Viļķina tagad darbojas četri ārvalstu pilsoņi.

Lielāko daļas Martinsonam savulaik piederējušā kapitāla dažādos uzņēmumos patlaban pārvalda SIA "MM investīcijas", kuras vienīgais īpašnieks kopš 2012.gada oktobra ir viņa dēls Mārcis Martinsons. Tiesa Māris Martinsonsaizvien ir "MM investīcijas" vienīgais valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!