Foto: PantherMedia/Scanpix
Resursu centrs sievietēm "Marta" atklātā vēstulē ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram aicina viņu atsaukt un publiski atvainoties par divu prokuroru pausto viedokli, kas uzskatāms par diskriminējošu attiecībā pret sievietēm.

Biedrības, kura iestājas par Latvijas sieviešu aizsardzību un pret vardarbību, sašutumu izraisījis virsprokurores Elitas Jurkjānes viedoklis, kuru viņa izklāstīja šā gada 9. aprīlī notikušā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, kurā prokurore paziņoja: "Ir arī tādi izvarošanas gadījumi, kad cietušās veicinājušas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pret viņām, labprātīgi iesaistoties kopīgā alkohola lietošanā un izaicinoši uzvedoties, kas novedis pie tā, ka viņas tikušas izvarotas."

Uz biedrības aicinājumiem paskaidrot šos izteikumus, saņemta Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta prokurora Krišjāņa Rudzīša parakstīta atbildes vēstule, kurā Rudzītis pauž tādu pašu viedokli kā Jurkjāne.  

Tādēļ Resursu centrs sievietēm "Marta" aicina ģenerālprokuroru Kalnmeieru

atsaukt abu  prokuroru pausto viedokli un publiski atvainoties par diskriminējošu attieksmi pret sievieti. Tāpat biedrība aicina viņu publiski skaidrot Ģenerālprokuratūras nostāju, kas pausta, skaidrojot dažādos izvarošanas gadījumus un komentēt abu prokuroru izteikumu atbilstību Ģenerālprokuratūras pozīcijai.

""MARTAs nodoms nav rosināt disciplinārlietu pret konkrētām amatpersonām, tāpēc lūdzam precizēt, kādā veidā tiks celtas Ģenerālprokuratūras darbinieku kompetences, lai nepieļautu šādus amatpersonu izteikumus un apgalvojumu," norādīts atklātajā vēstulē.

Savukārt gadījumā, ja Ģenerālprokuratūras viedoklis tiešām saskan ar Jurkjānes un Rudzīša pausto nostāju, ka dažos izvarošanas gadījumos sievietes varētu būt to "veicināšanas", Kalnmeieram  to vajadzētu skaidrot, pausts vēstulē.

Turpat arī atgādināts, ka Ģenerālprokuratūras darbā ir jāievēro vairāki starptautiski saistoši dokumenti, kas paredz nodrošināt cietušo aizsardzību un mazināt dzimumu stereotipus.

"Sievietes uzvedība, apģērbs, kopīga alkohola lietošana vai nespēja dot piekrišanu seksuālam kontaktam, neattaisno un nemīkstina izvarotāja rīcību. Pat, ja sieviete ir piekritusi seksuālam kontaktam, viņai jebkurā brīdī ir tiesības teikt "nē". Jebkurš seksuāls kontakts bez abu pušu piekrišanas ir krimināls noziegums, par kuru atbildīgs ir izvarotājs un kurā nedrīkst vainot upuri. Ģenerālprokuratūras paustā pozīcija sabiedrībā kultivē upura vainošanas mītu, kas kavē izvarošanas gadījumu samazināšanos Latvijā," atklātā vēstulē ģenerālprokuroram atgādina Resursu centrs sievietēm "Marta"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!