Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rundāles novada Saulainē Kaucītes upē no nelegālā pieslēguma naftas vadam noplūdusi nafta, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Glābēji ap pulksten 6:28 saņēma informāciju, ka Rundāles novada Saulainē ir jūtama naftas produktu smaka. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka Kaucītes upē ir noplūduši naftas produkti. Notikuma vietā glābēji uzstādīja absorbējošās bonas.

Paralēli bonu uzstādīšanai, VUGD devās gar upi meklēt iespējamo piesārņojuma cēloni. Pārbaudot notikuma vietu, konstatēts, ka piesārņota ir visa upe un naftas produkti ir redzami arī vietā, kur Kaucīte ietek Lielupē. Piesārņojuma kopējais garums Kaucītes upē ir apmēram četri kilometri. Upītes platums šajā vietā ir no diviem līdz trijiem metriem.

Apsekojot upes krastus, VUGD konstatēja, ka piesārņojuma cēlonis, iespējams, ir naftas produktu noplūde no nelegāla pieslēguma naftas vadam. Šobrīd uzņēmuma "LatRosTrans" pārstāvji kopā ar ugunsdzēsējiem glābējiem veic noplūdes vietas noslēgšanu, lai apturētu naftas produktu ieplūšanu upē.

Notikuma vietā strādā arī SIA "VentEko" pārstāvji, kas veic noplūdušo naftas produktu savākšanas darbus un papildus absorbentu izvietošanu upē.

Valsts vides dienestā (VVD) portālu "Delfi" informēja, ka nelegālā pieslēguma pārrāvuma vieta ir atrasta. Inspektori konstatēja, ka pārrāvums noticis naftas vada Polocka – Ventspils 299. kilometrā, pie Rītausmas ciemata, Īslīces pagastā. Arot lauku, nelegālā dīzeļdegvielas pieslēguma caurule plīsa un degviela ieplūda meliorācijas grāvī, kas ietek Kaucītes strautā. Kaucītes strauta piesārņojums plešas četru kilometru garumā. Arī Lielupē ieplūdis minimāls dīzeļdegvielas daudzums, norāda VVD.

Apjomīgi postījumi videi nav nodarīti, bet SIA "Vent Eko" un SIA "LatRosTrans" uzsācis piesārņojuma likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!