Foto: Valsts policija

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) šogad atklājusi 25 organizētās noziedzīgās grupas. Izmeklējot to darbību un izdarītos noziegumus, ONAP šogad atklājusi ar cilvēktirdzniecību un fiktīvajām laulībām saistītas lietas, seksuālu pakalpojumu sniegšanu, kā arī aizturējusi astoņas personas aizdomās par futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu.


Foto: DELFI

Noziegumi, kas saistīti ar cilvēku tirdzniecību un fiktīvo laulību organizēšanu "iet roku rokā", portālam "Delfi" skaidro policija. Šādu noziedzīgo nodarījumu organizatori sodāmi par cilvēku tirdzniecību, bet sievietes, kas iesaistās laulībās, - par fiktīvām laulībām.

Šogad pārvalde pabeigusi izmeklēšanu divās apjomīgās cilvēktirdzniecības lietās. Vienā no tām fiktīvās laulības un cilvēktirdzniecību organizēt pamanījušies trīs cietumnieki. Informāciju par iespējamu cilvēktirdzniecības gadījumu Valsts policija saņēmusi vēl 2014. gada beigās, kad pie likumsargiem ar iesniegumu bija vērsusies kāda sieviete.

Savukārt šī gada maijā policija lietu nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Krimināllietā par aizdomās turētajiem policija atzinusi 13 personas, turklāt trīs no aizdomās turētajiem noziegumu veikuši, atradoties ieslodzījuma vietās Latvijā.

Trīs ieslodzījumā esoši Latvijas valstspiederīgie sadarbojušies ar divām latvietēm Lielbritānijā, tādējādi fiktīvās laulībās iesaistot vismaz astoņas sievietes. Laulību mērķis bijis nodrošināt uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienībā trešo valstu pilsoņiem.

Savukārt februārī ONAP pabeidza izmeklēšanu lietā par garīgi slimu sieviešu izprecināšanu ārvalstniekiem. Tāpat kā iepriekšminētajā lietā par fiktīvu laulību organizēšanu no cietumiem, arī šo kriminālprocesu policija sāka pērn.

Izmeklētāji noskaidroja, ka četros gados septiņas jaunas sievietes no Latvijas nosūtītas uz citām ES valstīm un izprecinātas trešo valstu pilsoņiem. Vēlāk sievietes pakļautas verdzībai. Dažas – seksuālai verdzībai. Noziedzīgais grupējums, kurā par aizdomās turētajiem policija atzinusi desmit cilvēkus, tostarp divus Pakistānas pilsoņus, par saviem upuriem izvēlējušies sievietes ar garīga rakstura traucējumiem.

Starptautiskais noziedzīgais grupējums savas pretlikumīgās darbības veicis no 2010. gada augusta līdz 2014. gada janvārim.

Valsts policijā portālam "Delfi" norādīja, ka tāpat šogad sākti arī vairāki kriminālprocesi saistībā ar cilvēku tirdzniecību un fiktīvām laulībām. Par tiem gan policija pagaidām informāciju nesniedz.

ONAP šogad uzsākti divi kriminālprocesi par cilvēku tirdzniecību un četri kriminālprocesi par iesaistīšanos fiktīvās laulībās. Pārvalde skaidro, ka šādās lietās vienmēr ir liels skaits iesaistīto personu, tādēļ pagaidām, kamēr visi grupējuma dalībnieki nav apzināti un aizturēti, par sāktajiem kriminālprocesiem nevar stāstīt, jo informācijas pāragra publiskošana varot kaitēt izmeklēšanai.


Foto: PantherMedia/Scanpix

Februārī Valsts policija aizturējusi agrāk netiesātu 47 gadus vecu vīrieti, kurš savā dzīvoklī bija ierīkojis marihuānas audzētavu, portālam "Delfi" pastāstīja policijā. Lai arī atsavinātais daudzums nesasniedz antirekorda līmeni, likumsargiem šī lieta bijusi būtiska, jo parādījusi pilnīgi jaunu marihuānas audzēšanas tendenci.

Aizturētais vīrietis marihuānu audzējis 25 kvadrātmetru plašā dzīvoklī, kas bijis aprīkots ar dārgu profesionālo tehniku. Telpa bijusi hermētiski noslēgta, un tajā ierīkota iekšējās cirkulācijas ventilācija ar īpašiem filtriem.

Policija portālam "Delfi" atklāja, ka šajā telpā bijuši dažādi ventilatori, mēslojums, speciālās lampas, kā arī svari "ražas" svēršanai un fasēšanai. Kopā ONAP darbinieki dzīvoklī atraduši 83 gramus izžāvētas marihuānas un 1,36 kilogramus neizžāvētas "preces". Likumsargiem pastāv aizdomas, ka nelegālo rūpalu marihuānas audzētājs uzturējis ilgāk nekā vienu sezonu.

Aizturētais vīrietis apcietināts.


Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada divas galvenās lietas par "bordeļiem" policija atklājusi septembrī, bet kopā par sutenerismu šogad ONAP sākusi sešus kriminālprocesus.

Septembra sākumā aizdomās par sutenerismu likumsargi aizturējuši precētu pāri, kurš vairāku masāžas salonu piesegā organizējis seksuālu pakalpojumu sniegšanu. Savukārt septembra beigās par tāda paša veida noziegumu aizturēta četru personu organizēta noziedzīga grupa - 1952. gadā dzimušu organizatoru un trīs 37 līdz 54 gadus vecas sievietes.

Precētais pāris darbojies legāla biznesa aizsegā. Aizturētajiem laulātajiem draugiem piederējuši vairāki masāžas saloni, kuros klienti varējuši pieteikties arī "pikantākiem pakalpojumiem". Abi bija rūpīgi sadalījuši savas darbības sfēras, proti, vīrs pārsvarā nodarbojies ar klientu piesaisti, savukārt sieva savu vīru atbalstījusi un arī pati apkalpojusi klientus.


Foto: Valsts policija

Marta sākumā ONAP darbinieki pārtvēruši kādu minibusu, kurā atradušies aptuveni 100 kilogrami hašiša. Šādas "kravas" vērtība mazumtirdzniecībā lēšama ap 1,2 miljoniem eiro.

Hašiša krava Latvijā ievesta 1. martā, taču sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem likumsargi informāciju ieguvuši jau iepriekš. Līdz ar to izmeklētāji laikus piesaistījuši Latgales reģiona darbiniekus, kuri Daugavpilī apturējuši minibusu un aizturējuši divus latviešus.

Automašīnas pārbaudē policisti atraduši aptuveni 30 kilogramus hašiša. Vēlāk, piesaistot kolēģus no Muitas pārvaldes un izmantojot viņu rīcībā esošo speciālo tehniku, likumsargi atraduši vēl aptuveni 70 kilogramus narkotiku. Kopā atrasti aptuveni 100 kilogrami hašiša.

Saistībā ar "hašiša busiņu" aizturēti vēl divi vīrieši. Visi aizturētie ir vecumā no 23 līdz 41 gadam. Policijai toreiz bija izdevies noskaidrot, ka viņi bija sadalījuši lomas, tādējādi izdevies aizturēt gan organizētājus, gan izpildītājus.

Nelegālā prece pie latviešiem bija nonākusi vienā no Rietumeiropas valstīm, bet, visticamāk, narkotikas nav bijušas paredzētas Latvijas tirgum. Policijas rīcībā esošā informācija liecināja, ka, iespējams, tās bijis plānots vest uz Krieviju vai kādu citu Austrumeiropas valsti.

Portālam "Delfi" policijā norādīja, ka patlaban kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.


Foto: LETA

Viena no visu laiku ne tikai šī gada nozīmīgākajām lietām, kuru ONAP izdevies veiksmīgi atšķetināt, ir par uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jāņim Kažociņam. 2014. gada 22. janvārī bijušajam SAB vadītājam un toreizējam aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa padomniekam Kažociņam Rīgā uzbruka vismaz divi cilvēki, kuri izmantoja gāzes baloniņu.

Uzreiz pēc uzbrukuma Kažociņam nodarītās traumas tika raksturotas kā vieglas, bet policijā par notikušo tika sākts kriminālprocess par huligānismu personu grupā, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu.

Policija saistībā ar notikušo aizturēja 1977. gadā, 1983. gadā un 1986. gadā dzimušus vīriešus, kuri jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā. Kā drošības līdzeklis viņiem piemērots apcietinājums. Arī pēc tā pārsūdzēšanas tiesa divus no trim aizdomās turētajiem vīriešiem atstāja apcietinājumā. Advokāte Iveta Vietniece žurnālistiem norādīja, ka aizstāvējusi tikai divus vīriešus. Par trešo aizdomās turēto viņai informācijas neesot.

Plašāku informāciju policija nesniedz, kā arī neatklāj nozieguma motīvus.

Iepriekš policijas priekšnieks Ints Ķuzis Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja policijas versijas par uzbrukumu, proti, ka uzbrukums bijis saistīts ar Kažociņa darbu drošības struktūrās.

Šī bija policijas pamatversija, un liecināja, ka uzbrukums nebija saistīts ar, piemēram, laupīšanu, bet bija apzināti vērsts pret Kažociņu kā toreizējo amatpersonu, savulaik norādīja Ķuzis.

Savukārt pats Kažociņš neilgi pēc uzbrukuma žurnālam "Ir" klāstīja, ka uzbrukums bija ļoti specifisks un vērsts pret viņu pašu. Uzbrukums "noteikti nebija saistīts ar zādzību vai kādu nejaušību, tas bija ļoti specifiski man personīgi un, visticamāk, saistīts ar darbībām, kamēr es vēl biju SAB direktors," tā žurnālam februārī atzina Kažociņš, piebilstot, ka tas nav bijis "kādas valsts inscenēts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!