Foto: LETA

Kipras tiesa šodien izskatot jautājumu par uzņēmēja Germana Miluša izdošanu Latvijai gala lēmumu nepieņēma un nākamo sēdi nozīmēja uz 5.septembri, informēja Miluša advokāte Jeļena Kvjatkovska.

Kvjatkovska piebilda, ka Milušs uz tiesas sēdi bija ieradies.

Ģenerālprokuratūra jau 24.augustā nosūtīja Kipras tiesai pieprasīto informāciju, lai tā varētu izlemt jautājumu par personas izdošanu Latvijas, apliecināja Ģenerālprokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina.

Jau ziņots, ka sēdē, kas notika 22.augustā tiesa lūdza Latvijas prokuratūrai nosūtīt dokumentus, kas saistīti ar iespējamajiem Miluša tiesību pārkāpumiem. Pēc advokātes paustā, "Kipras tiesai radās vairāki būtiski jautājumi Latvijas pusei", kas saistīti gan ar iespējamiem Miluša tiesību pārkāpumiem lietas izskatīšanā pirmās instances tiesā, gan ar turpmāko instanču tiesas rīcību, iztiesājot lietu bez Miluša piedalīšanās. Tāpat viņa teica, ka aizstāvībai nebija iespēja iepazīties ar lietas dokumentiem, kaut gan šādas tiesības ir paredzētas likumā.

Kā ziņots, no 2007.gada 23.aprīļa starptautiskajā meklēšanā izsludinātais Milušs tika aizturēts Larnakā un tagad Latvijas Ģenerālprokuratūra kārto formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā.

Kipras ziņu aģentūras CNA iepriekš vēstīja, ka 54 gadus vecais Milušs aizturēts 3.augustā, kad uz Kipru bija atlidojis ar vakara reisu no Maskavas. Pasu kontrolē konstatēts, ka Krievijas pilsonis ir Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas "Interpols" meklēšanā, vēstīja CNA.

Latvijas mediji jau iepriekš vēstījuši, ka Milušs pēc aizbēgšanas no Latvijas apmeties Krievijā un, visticamāk, pieņēmis tās pilsonību.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa 2007.gada martā bijušo "BMW" tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam - trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku. Miluša sievas iemaksātā drošības nauda - 20 000 latu - ieskaitīta Valsts kasē, nolēma tiesa.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Nākamās tiesu instances spriedumu nemainīja.

Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. 2015.gada martā TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Milušs dzīvo Krievijā un, visticamāk, pieņēmis Krievijas pilsonību. Valsts policijas Galvenās Kriminālpārvaldes Starptautiskās sadarbības birojs informējis Zemgales apgabaltiesu, ka Milušs savu dzīves vietu deklarējis Krievijā. Ģenerālprokuratūras lūgums viņu izdod nav sekojis, jo Milušs ir pieņēmis Krievijas pilsonību.

"2014.gada 28.martā Zemgales apgabaltiesā no Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta uz mūsu pieprasījumu par Germana Miluša Starptautisko meklēšanu saņemta informācija, ka saskaņā ar Krievijas Federācijas 1999.gada 10.decembra deklarāciju, kura iesniegta, pievienojoties 1957.gada 13.decembra Eiropas Konvencijai par izdošanu, Krievijas Federācija savus pilsoņus citām valstīm neizdod," toreiz teikts tiesas atbildē raidījuma pārstāvjiem.

Hlevickis un Volbrugs sodu jau sen kā izcietuši. Volbrugs pirms pāris gadiem nomira.

Lietā apsūdzēta vēl viena persona - toreizējais partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk - pēc prokurores lūguma 2007.gada 29.janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes. Kā toreiz izteicās prokurore Velta Zaļūksne, Lasmanis 2007.gada 15.janvārī ar autobusu caur Ainažu robežkontroles punktu šķērsojis Latvijas un Igaunijas robežu. Vēlāk Interpola Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Kad Lasmanis tiks atrasts, viņa lietā tiesvedība tiks sākta no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!