Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē, iespējams, ilgstoši pieņemti kukuļi, tā "tirgojot" tiesības saņemt pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesības, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), sakot - lietā kopumā aizturētas septiņas personas.

Patlaban KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar tās kompetencē esošu darbību izdarīšanu un labvēlīgu lēmumu pieņemšanu vairāku personu interesēs. Saskaņā ar amata pienākumiem RD amatpersona organizē iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

KNAB ir atzinis Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par aizdomās turēto kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un vienu RD darbinieku - par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Otrs RD darbinieks ir atzīts par personu, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess par kukuļošanas starpniecību. Vēl divas personas ir atzītas par aizdomās turētām kukuļdošanā un divas - kukuļošanas starpniecībā, informē KNAB.

Izmeklējot lietu, KNAB veica 14 kratīšanas vienlaikus vairākās vietās, tai skaitā Rīgas domes amatpersonas Ārijas Stabiņas un darbinieku darbavietās - saskaņā ar likuma prasībām - pašvaldības pārstāvju klātbūtnē. Tāpat tika aizturētas septiņas personas, no tām - Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes viena amatpersona un divi darbiniek. Par aizturētajiem ir paziņots RD vadībai.

KNAB atzīst, ka RD amatpersonai ar tiesas lēmumu ir piemērots apcietinājums, bet piecām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā RD darbiniekam - arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr to nav pierādījusi tiesa.

Šobrīd kriminālprocesa ietvaros KNAB izmeklētājs turpina apzināt vēl citas iespējamo noziedzīgu nodarījumu epizodes un kukuļošanā iesaistītās personas. Pēdējās dienās KNAB Ziņojumu centrā ir saņemti jau 15 iesniegumi un zvani uz KNAB bezmaksas uzticības tālruni 8000 20 70.

KNAB aicina iedzīvotājus, kuru rīcībā ir ziņas par kukuļošanas faktiem, sniegt šo informāciju Ziņojumu centrā. KNAB atgādina, ka par kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā, tāpat kā par kukuļņemšanu, ir paredzēta kriminālatbildība. KNAB informē, ka gadījumos, kad personai kukulis izspiests vai pieprasīts, vai tā pēc kukuļa došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo, tā saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu tiek atbrīvota no kriminālatbildības.

Jau vēstīts, ka trešdien Rīgas Centra rajona tiesa apcietināja Stabiņu, taču pirmdien vakarā KNAB viņas kabinetā veica kratīšanu. Otrdien KNAB apliecināja, ka par iespējamām koruptīvām darbībām Rīgas domē ir sākts kriminālprocess un aizturētas vairākas personas.

Vēlāk atklājās, ka starp aizturētajām ir arī Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova un arī privātpersonu Tatjanu Fjodorovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!