Pirms Jūrmalas mēra vēlēšanām viens no mēra amata kandidātiem Juris Hlevickis pilnvarojis "Jaunā centra" deputātu kandidātu Leonīdu Lasmani "lietu kārtošanai" ar Jūrmalas domnieku Ilmāru Ančānu tā dēvētajā "Jūrmalgeitas" lietā, piektdien tiesas sēdē liecināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve.
Lietā apsūdzētais Lasmanis pirmstiesas izmeklēšanā liecinājis, ka Jūrmalā bijušas divas nometnes – vienā atradušies Hlevicka atbalstītāji, bet otrā – "Jaunā laika" izvirzītās domes priekšsēdētājas amata kandidātes Ineses Aizstrautas atbalstītāji. Domē arī bijuši deputāti, kuri savu pozīciju vēl nebija noformulējuši. Starp šiem deputātiem bijis arī Ančāns, ar kuru Lasmanis piekritis parunāt.

Interesi par koalīcijas veidošanu izrādījuši arī uzņēmēji. Lasmanis pirmstiesas izmeklēšanā stāstīja, ka Hlevicka koalīciju atbalstīja "Jūrmalgeitas" lietā apsūdzētais uzņēmējs Germans Milušs, bet Aizstrautas – Vladimirs Barinovs.

Sākotnēji, sarunājoties ar Ančānu, Lasmanis viņam piedāvājis dažādus amatus ar 500 latu mēnešalgu. Uzdevumu veikt šādas sarunas ar deputātu devis Hlevickis, liecināja KNAB pārstāve.

Apsūdzētā Harija Volbruga advokāts Egons Rusanovs apšaubīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju veikto operatīvo darbību likumību.

Rusanovs tiesas sēdē pieļāva, ka KNAB "apzināti nepareizi instruējis Ilmāru Ančānu, lai izprovocētu apsūdzēto uz kukuļa nodošanu". Advokāts norādīja, ka izmeklēšanas materiālos neparādās tas, ka, izmeklējot šo lietu, ticis veikts operatīvais eksperiments, taču faktiski aizstāvis uzskata, ka operatīvais eksperiments lietā noticis. Savukārt KNAB izmeklētāja Alla Juraša tiesā uzsvēra, ka lietā nebija nepieciešams veikt operatīvo eksperimentu.

Tiesas sēdē nopratinot KNAB izmeklētāju, advokāts norādīja - ierakstītās telefonsarunas liecina, ka Ančāns, sarunājoties ar apsūdzētajiem, jautā vai viņam tiks kaut kas dots, vai arī nē.

Volbruga aizstāvis tiesā pieļāva, ka KNAB devis nepareizas instrukcijas Ančānam, zinot, ka operatīvās darbības aizsargā valsts noslēpums.

Advokāts tiesas sēdē izteica lūgumu no prokuratūras noskaidrot, vai KNAB izmeklētāji lūguši atļauju "Jūrmalgeitas" lietā veikt kādas operatīvās darbības un vai šājā lietā tika akceptēts operatīvais eksperiments. Advokāts arī vēlējās noskaidrot, kad Augstākās tiesas tienesis devis akceptu veikt krimināllietā iesaistīto personu telefonsarunu ierakstu.

Zemgales apgabaltiesa piektdien turpinās skatīt lietu, uzklausot KNAB, kā arī apsūdzēto liecības krimināllietā.

Jau vēstīts, ka kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām – Lasmani, Volbrugu, Milušu un Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā – īsi pirms Jūrmalas mēra ievēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!