Foto: PantherMedia/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret no amata atstādināto Jūrmalas tiesas tiesnesi Tatjanu Bormani par krāpšanu un viltotu dokumentu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Tāpat kriminālvajāšanu lūgts sākt arī pret Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāta kandidāti Saeimasvēlēšanās - kardioloģi Ingunu Rožkalni-Žuburi un kādu civilpersonu, kas pildījusi starpnieka funkcijas, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. 

Kā portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša, KNAB nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus par tiesneses, ārstes–kardioloģes un kādas civilpersonas iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Pēc iegūtā pierādījumu kopuma KNAB izmeklētājs uzskata, ka tiesnese ar starpnieka atbalstu saņēmusi darba nespējas lapas, kurās apzināti bija norādītas nepatiesas ziņas par tiesneses pārejošo darba nespēju. Nepatiesās ziņas saturošas "slimības lapas" tiesnese mantkārīgā nolūkā izmantojusi finanšu līdzekļu prettiesiskai iegūšanai no Tiesu administrācijas un no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras slimības pabalsta veidā.

KNAB sniegtā informācija liecina, ka 2014.gada septembrī Ģenerālprokurora sāktā kriminālprocesā noskaidrots, ka par izsniegtajām "slimības lapām" ārste pieprasījusi prettiesisku labumu, proti, 150 eiro. Naudu bijis paredzēts nodot ar starpnieka palīdzību.

KNAB izmeklētājs rosina tiesnesi saukt pie kriminālatbildības par svešas mantas izkrāpšanu, izmantojot viltotu dokumentu mantkārīgā nolūkā, pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas un Krimināllikuma 275.panta 2.daļas. Savukārt kardioloģi rosināts saukt pie atbildības par mēģinājumu pieņemt neatļautu labumu pēc Krimināllikuma 198. panta 2.daļas un Krimināllikuma 15.panta 2.daļa, kā arī par krāpšanas atbalstīšanu pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas un Krimināllikuma 20.panta 4.daļas un par dokumentu viltošanu pēc 275.panta 2.daļas. Starpnieku KNAB rosina saukt pie kriminālatbildības par līdzdalību krāpšanā pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas un Krimināllikuma 20.panta 4.daļa un par līdzdalību dokumentu viltošanā pēc Krimināllikuma 275.panta 2.daļas un Krimināllikuma 20.panta 4.daļas.

Jau ziņots, ka uz aizdomu pamata par iespējamu dokumentu viltošanu no amata tika atstādināta Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnese Bormane, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". "Panorāmas" rīcībā esošā informācija liecināja, ka lietā varētu būt iesaistītas vēl divas bijušās tiesu sistēmas darbinieces, savukārt dokumentu viltošana, iespējams, saistīta ar fiktīvām darba nespējas lapām.

Saistībā ar minēto dokumentu viltošanu tika sākts kriminālprocess.

Tiesneses atstādināšanu apstiprināja arī toreizējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), kurš norādījis, ka notikušais saistīts ar ārpustiesas pienākumiem.

Kriminālprocess, kurā aizdomās turētā ir atstādinātā Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnese Tatjana Bormane, ierosināts ne tikai par dokumentu viltošanu, bet arī par krāpšanu.

Kā norādīja tiesas priekšsēdētāja Svetlana Beļajeva, Bormane atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz likumu "Par tiesu varu", sakarā ar 29.septembrī ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosināto kriminālprocesu, pamatojoties uz Krimināllikuma 177.panta pirmo daļu un 275.panta otro daļu.

Šajos pantos ir paredzēta atbildība par krāpšanu un dokumentu viltošanu.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu Bormane Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses amatā stājās 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!