Foto: VID

Kratīšanas maija beigās un jūnija sākumā saistībā ar nelikumīgu cigarešu izgatavošanu Babītē ir sasaistāmas ar ražotni, no kuras pirms pāris gadiem pazuda cigarešu ražošanas iekārta, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Raidījums uzsver, ka gan cigarešu marka, gan darbojošās personas abās lietās ir tās pašas.

"de facto" pirms gada vairākkārt stāstīja par cigarešu ražošanas līnijas pazušanu. Muitas policija apturēja kravas mašīnu ar cigaretēm bez akcīzes markām un konstatēja pārkāpumus licencētā ražotnē "Juriga", kur mašīna tika piekrauta. Taču nolēma kriminālizmeklēšanu nesākt, bet nosūtīja materiālus Valsts policijai. Policija uz adresi Rīgā, Terēzes ielā 1 atbrauca pēc vairākām nedēļām, ziņo "de facto". Tikmēr vērtīgais pierādījums – cigarešu ražošanas iekārta – bija pagaisis.

Valsts policija šo lietu par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un realizāciju un mantas nobēdzināšanu izmeklēja pusotru gadu, bet bez rezultātiem, uzsver "de facto". Aizdomās turēto nebija. Pat neraugoties uz to, ka firmas "Juriga" valdes priekšsēdētājs Vadims Bondarevskis bija ar parakstu Muitas policijai solījis uzņemties atbildību par arestētas mantas slēpšanu.

Nu jau gadu lieta Valsts policijai atņemta un atdota Muitas policijai. Tajā apgalvo, ka lieta ir finiša stadijā un pēc prokurora pēdējo norādījumu saņemšanas atbildīgie tiks saukti pie kriminālatbildības.

"Šajā gadījumā būs gan organizatori, gan izpildītāji. Pilns komplekts," raidījumam saka Muitas policijas vadītājs Kaspars Podiņš. Ir versija, ka pazudusī iekārta atrodas ārpus Eiropas. Iedarbināts starptautiskās sadarbības mehānisms, lai to pārbaudītu.

Divarpus gadus pēc tam, kad tiesībsargājošās iestādes izlaida no rokām pierādījumus ražotnē "Juriga" šogad maija beigās un jūnija sākumā Muitas policija apturēja cigarešu izgatavošanu Babītes novadā. Septiņas personas aizturēja. "de facto" rīcībā ir informācija, ka tur ražotas ne tikai tādas pašas markas cigaretes, bet vairāki darbinieki iepriekš strādājuši Rīgā, Terēzes ielā.

Raidījuma rīcībā esošā neoficiāla informācija liecina, ka bijušais "Jurigas" vadītājs Bondarevskis tiek saistīts arī ar nule kā atklāto ražotni. Viņš gan ir uz brīvām kājām, un sarunā ar "de facto" neielaižas.

Taču Muitas policija publiski nesteidzas sasaistīt iekārtas pazušanas lietā iesaistītos ar nesen aizturētajiem. "Teikšu tā – ir zināmas sakritības, virkne sakritības, kuras mēs pārbaudām. Pārbaudām visas iespējamās versijas, lai izdarītu secinājumus," raidījumam saka Podiņš.

Muitas policijā, kas savulaik pati neuzsāka izmeklēšanu par iespējams nelikumīgu cigarešu izgatavošanu Juriga telpās Terēzes ielā 1, tagad skaidro, ka nekas tāds vairs neatkārtosies, atzīmē raidījums. Iestādes esot darba grupā vienojušās, kā labāk sadarboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!