Foto: Reuters/Scanpix

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" izveidoti profili, kas, visticamāk, automātiski publicē informāciju par Latviju no medijiem un citāda veida gan neitrālu, gan nekomplimentējošu informāciju saistībā ar politiskajām un sociālajām norisēm Latvijā. Drošības policija pievērš uzmanību tā saucamajai "troļļošanai", uzskatot to par vienu no hibrīdkara sastāvdaļām.

Apskatot dažus ierakstus, ar kuriem dalījušies iespējamie "troļļu" profili, var secināt, ka tie ir ziņu virsraksti no dažādiem krievu medijiem gan par tematiem saistībā ar politisko, drošības un aizsardzības situāciju Latvijā un reģionos, gan, piemēram, par ASV atrastu Stradivari vijoli.

Pārsvarā informāciju mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir "padevušas" vienas un tās pašas "personas" jeb profili. Informācija vai, precīzāk, ziņu virsraksti ņemti gan no portāla "Delfi" krievu verijas, gan portāla "Mix News" krievu versijas, kā arī, piemēram, no Pirmā Baltijas Kanāla (PBK). Taču tie nav vienīgie "troļļu" izmantotie informācijas avoti.

Kā novērojis portāls "Delfi", īpaši aktīvi izveidotie profili izplatījuši informāciju par jūlija noslēgumā Latvijā, Rīgā, notikušo "Kubana" festivālu.

Izveidotajiem profiliem pārsvarā ir ļoti dažāds sekotāju skaits - sākot no vien pāris desmitiem līdz pat vairākiem tūkstošiem.

Drošības policija portālam "Delfi" norādīja, ka tā saucamā troļļošana ir uzskatāma par hibrīdkara sastāvdaļu un atstāj negatīvu ietekmi uz demokrātiskas sabiedrības vienu no stūrakmeņiem - godīgu un atklātu sabiedrisko diskusiju.

"Šā iemesla dēļ arī Drošības policija ir pievērsusi uzmanību "troļļu" aktivitātēm sociālajās vietnēs, kad tiek producēti saturiski vienveidīgi, tendenciozi un Kremļa politiku slavinoši komentāri un paziņojumi," norāda drošību sargājošā iestāde.

Vienlaikus Drošības policija norāda, ka viens no labākajiem pretlīdzekļiem dažādajām "troļļošanas" kampaņām, kuru "mērķis ir graut godīgu un atklātu publisko diskusiju", ir sabiedrības izglītošana, un cilvēku kritiska pieeja sociālajos tīklos izplatītajai informācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!