Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2012.gada septembrī uzsāktā kriminālprocesa materiālus ar lūgumu saukt pie kriminālatbildības Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par kukuļņemšanu saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgā.

Kopā ar amatpersonu, kuras identitāti KNAB nekonkretizē, prokuratūrai lūgts saukt pie kriminālatbildības arī četras privātpersonas, portāls „Delfi" uzzināja KNAB.

KNAB 2012.gada septembrī sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamo kukuļošanu Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā un šajā lietā aizdomu ēna krita pār Āriju Stabiņu, pret kuru prokuratūra jau sākusi kriminālvajāšanu, kā arī pār Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāju Ļenu Paščenkovu un kādu privātpersonu Tatjanu Fjodorovu. Šajā lietā KBNAB bija veicis vismaz 14 kratīšanas un kopumā tika aizturētas septiņas personas, starp kurām bija arī Stabiņa, Paščenkova un Fjodorova.

Kā norāda KNAB, izmeklēšanas   gaitā   iegūto  pierādījumu  kopums  dod  pamatu  KNAB izmeklētājam  uzskatīt,  ka  Mājokļu  un  vides  departamenta  Dzīvokļu pārvaldes  amatpersona, iespējams  ilgstoši  pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu   izskatīšanas  organizēšanu. 

Atsevišķā  lietvedībā  izdalītajā  kriminālprocesā  aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs. 

KNAB  izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret RD Mājokļu un vides  departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par kukuļu pieņemšanu un par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Iegūto  pierādījumu  kopums  dod  pamatu  pieņēmumam,  ka iesaistītās privātās  personas  ir veikušas  vairākus  noziedzīgus nodarījumus un tiek rosināts  uzsākt  kriminālvajāšanu par kukuļa došanu  septiņos  gadījumos,  par kukuļņemšanas atbalstīšanu un par dokumentu  viltošanas organizēšanu astoņos gadījumos.  

Lai  saprātīgos  termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu,  kā arī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs krimināllietu  sadalījis.

Šobrīd  KNAB  lietvedībā turpinās kriminālprocess pret  pārējām  aizdomās  turētajām  personām par  iespējamo  iesaistīšanos vairākās noziedzīgo nodarījumu epizodēs. 

KNAB  norāda,  ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās    vaina    noziedzīga    nodarījuma   izdarīšanā   netiek   konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!