Foto: LETA

Kūlas ugunsgrēkos aizvadītajā nedēļas nogalē cietuši pieci cilvēki, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece.

Saskaņā ar viņas pausto nedēļas nogalē no piektdienas pēcpusdienas līdz svētdienas vakaram reģistrēti 440 kūlas ugunsgrēki, kuros kopumā izdedzināti 550 hektāri Latvijas zemes. Visintensīvāk dedzināšana notikusi sestdien, kad kopumā liesmas nopostījušas aptuveni 300 hektāru zemes.

Ugunsdzēsēji glābēji lēš, ka, pieturoties tik pat siltam un sausam laikam kā brīvdienās, dedzināšanas intensitāte pieaugs, savukārt, ja laiks kļūs mitrāks, arī kūla, visticamāk, tiks svilināta retāk.

Kā pastāstīja Palkavniece, visbiežāk kūlu apzināti dedzina vidēja vecuma cilvēki un pensionāri, kuri gadu desmitiem šādā veidā atbrīvojušies no pērnās zāles, kā arī cilvēki, kuri apzināti "rotaļājas" ar sērkociņiem. Kūlu nereti aizdedzinot arī no auto izmesti izsmēķi. Tiesa, Palkavniece uzsvēra, ka VUGD noteikt vainīgos nereti nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!