Foto: LETA

Šā gada sākumā, sākot meklēt tā dēvēto Imantas pedofilu, izmeklēšana izvērsās plaši - policija identificēja un aizturēja vairākas personas, kas nodarbojās ar pedofiliju un saskārās ar to, ka mazgadīgo un nepilngadīgo personu seksuāla izmantošana ir ļoti plaši izplatīts šis noziegums, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā „1:1” sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Valsts policija identificējusi četras šādas grupas. Tās darbojušās daudz latentāk jeb slēptāk, bet, lai noskaidrotu vainīgos, policijai ir svarīgi saņemt upura iesniegumu.  Šā gada sākumā, dziļāk papētot personas, kas nonāca VP redzeslokā, policija nonāca pie faktiem par viņu izdarītiem noziegumiem.

Vaicāts par Imantas mikrorajona sabiedrības pārstāvju aktivizēšanos un grupējumu veidošanos, kas meklē tā dēvēto Imantas pedofilu, un, vai tas ir normāli, ka šīs ar stekiem bruņotās grupas staigā un meklē pedofilu, Ķuzis atbildēja noliedzoši.

„Protams, tas nav normāli," sacīja Ķuzis. Viņš piebilda, ka policijai ir cieša sadarbība ar organizācijām, kas ir vērsušās policijā, lai palīdzētu lietisko pierādījumu un personu noskaidrošanā.

Šīm organizācijām tiek doti uzdevumi un viņi arī atskaitās policijai. Ķuzis uzsvēra, ka „nekādā veidā nedrīkst šī situācija izvērsties par atriebību vai asinsatriebību".  

Ķuzis uzsvēra, ka policijas darbinieki dara visu iespējamo, lai izmeklētu tā dēvēto „Imantas pedofila" lietu.  

Policijai ir versija, ka tie ir vairāki cilvēki, kas īstenojuši šo noziegumu sēriju, taču tā ir viena no versijām. Tāpat netiek izslēgts, ka vainīga ir viena persona, jo upuru izvēle, noziegumu izdarīšanas mehānisms ir samērā līdzīgi.

Ķuzis pauda uzskatu, ka policija pedofila meklējumos sabiedrību iesaista ļoti veiksmīgi - izplata fotorobotus un citus materiālus. „Mēs dodam šos uzdevumus, nav tā, ka iedzīvotāji paši savā nodabā meklētu šo noziedznieku," sacīja policijas priekšnieks.  

Tas, ka mēs sakām, ka tiek meklēts Imantas pedofils, nenozīmē, ka cilvēks dzīvo šajā rajonā, bet, visticamāk, kaut kāda saikne viņam ar šo vietu ir.  „Vai nu viņš pats kļuvis par upuri šajā vietā, vai dzīvojis šajā vietā. Ja šīs vietas tiek izvēlētas, tad kaut kāda vilkme viņam uz šīm vietām ir," sacīja Ķuzis.  

Ķuzis atzina, ka izmeklēšana ir ilgstošs darbs un galvenais ir nepazaudēt pierādījumus un tos savākt.

Kā vēstīts, VP Rīgas reģionālās pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs Latvijas Televīzijai gan norādīja, ka meklētais pedofils, par kura upuriem šogad kļuvušas jau piecas meitenes, varētu izrādīties divas vai pat trīs dažādas personas. Tāpat viņš neizslēdza iespēju, ka varmāku kāds slēpj.

"Delfi" jau rakstīja, ka 14.oktobrī Zasulaukā kāds vīrietis uzbrucis 13 gadus vecai meitenei. Policija uzskata, ka šo noziegumu pastrādājis savulaik jau meklētais "Imantas pedofils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!