Foto: Valsts policija
Pagājušā gada nogalē Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas 20 kratīšanās dzīvojamās mājās un dzīvokļos Daugavpilī un Daugavpils novadā atradušas un izņēmušas pistoles, karabīnes, ložmetējus, automātus, kā arī dažāda kalibra šaujamieroču munīciju, šaujamieroču sastāvdaļas un spridzināšanas ietaises, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

2017. gada nogalē Valsts policijas amatpersonas ieguvušas informāciju par personām, kuras, iespējams, nodarbojas ar šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu, munīcijas un spridzināšanas ierīču nelikumīgu apriti Latgales reģionā.

Par minēto faktu likumsargi sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 233. panta 2. daļas – par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča apriti. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Izmeklēšanā un operatīvajās darbībās noskaidrotas gan iesaistītās personas, gan nelikumīgi glabāto priekšmetu atrašanās vietas.

1. martā Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Latgales reģiona pārvaldes, Valsts robežsardzes, Rīgas reģiona pārvaldes Kinologu nodaļas, kā arī Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizācijas vienības speciālistiem, izmeklējot kriminālprocesu, veikušas 20 kratīšanas privātmājās un dzīvokļos Daugavpilī un Daugavpils novadā.

Kratīšanās atrasti un izņemti 12 ložmetēji, 18 garstobra šaujamieroči, 13 mašīnpistoles, 13 pistoles, 3719 dažāda veida munīcijas, 188 spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas, kā arī 94 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas. Policisti konstatējuši, ka dzīvesvietās, kur veiktas kratīšanas, šaujamieroči un to sastāvdaļas ne vien glabātas, bet arī pašrocīgi izgatavotas, pārveidotas un atjaunotas.

Kopumā kratīšanas veiktas astoņu savstarpēji saistītu personu nekustamajos īpašumos un transportlīdzekļos.

Par pretlikumīgu ieroču apriti sākts kriminālprocess pret 1958. gadā, 1960. gadā, divām 1961. gadā, 1965. gadā, 1968. gadā, 1977. gadā un 1990. gadā dzimušām personām. Divas no viņām – 1960. gadā un 1965. gadā dzimušās personas – iepriekš nonākušas policijas redzeslokā.
Aizturētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Pēc kriminālprocesā noteikto ekspertīžu pabeigšanas tiks lemts jautājums par kriminālprocesa nodošanu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policija atgādina, ka personas, kuras labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli un munīciju, tiek atbrīvotas no kriminālatbildības, ja personas darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva.

Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot pa tālruņa numuriem 67075287, 67075366, 110 vai rakstot uz e-pastu kip@vp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!