Foto: DELFI
Prokuratūra Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" lietā uzrādījusi apsūdzību vēl vienai personai, pavēstīja prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Šēnberga.

Viņa sacīja, ka apsūdzība uzrādīta par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā, kā arī mantiska darījuma veicināšanu vai piedalīšanos tajā, ja to mantkārīgā nolūkā vai citas personiskās ieinteresētības dēļ izdarījusi valsts amatpersona, kurai tas sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu ir aizliegts.

Pēc Šēnbergas teiktā, tuvākajās dienās prokuratūra lems par trešās personas, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prasīja sākt kriminālvajāšanu, saukšanu pie kriminālatbildības.

29.jūnijā prokuratūra uzrādīja apsūdzību "Latvenergo" bijušajam valdes loceklim par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Vēstīts arī, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 28.jūnijā nosūtīja Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus un rosināja sākt kriminālvajāšanu pret trim bijušajām valsts amatpersonām – vienu bijušo "Latvenergo" un diviem bijušajiem "Sadales tīkla" valdes locekļiem.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs pastāstīja, ka pirmstiesas izmeklēšanā ir konstatēts, ka bijušās amatpersonas deklarācijās norādījušas nepatiesas ziņas par savas mantas stāvokli amata pienākumu pildīšanas laikā – nenorādot, ka tām ir piederējušas kapitāla daļas privātā komercsabiedrībā, kas ir bijusi viena no lielākajiem "Sadales tīkla" pasūtījumu izpildītājiem.

"Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētajām amatpersonām vismaz kopš 2008.gada katrai faktiski ir piederējuši ne mazāk kā 10% jeb 3648 kapitāla daļas kādā Latvijā reģistrētā komercsabiedrībā. Minētā informācija bija jānorāda valsts amatpersonu deklarācijās. KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka, būdami slēpti kapitāla daļu turētāji un patiesā labuma guvēji no šīm kapitāla daļām, tās realizējušas ietekmi un kontroli pār šīm kapitāla daļām," paskaidroja KNAB.

Pēc Vitenburga tektā, uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi par minētajiem iespējamajiem noziedzīgiem nodarījumiem, Ģenerālprokuratūrai nosūtītie kriminālprocesa materiāli ir izdalīti no KNAB lietvedībā esošās krimināllietas par "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst " Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!