Foto: DELFI

AS "Latvenergo" pirmdien vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par pieteikšanos cietušā statusā tā saucamajā "Latvenergo'' bijušo amatpersonu krimināllietā, pavēstīja energokompānijas pārstāve Ivita Bidere.

''Latvenergo'' vadība uzskata, ka no Ģenerālprokuratūras saņemtā informācija par kriminālprocesu ir pamats tam, lai gūtu skaidrību par komersantam nodarīto kaitējumu, izvērtējot kriminālprocesā savāktos pierādījumus.

''Ar kriminālprocesā iegūtajiem pierādījumiem ''Latvenergo'' var iepazīties, tikai tiekot atzītam par cietušo, tādēļ ''Latvenergo'' lūdz procesa virzītāju pieņemt lēmumu par ''Latvenergo'' atzīšanu par cietušo kriminālprocesā,'' pauda Bidere.

''Latvenergo'' saņēmis Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķu svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurores paziņojumu, no kura izriet, ka atbilstoši Kriminālprocesā celtajām apsūdzībām noziedzīgā nodarījuma rezultātā energokompānijai ticis radīts mantisks zaudējums lielā apmērā. Līdz ar to ''Latvenergo'' secinājis, ka procesa virzītāja rīcībā ir dokumenti, kas apliecina zaudējuma nodarīšanu energokompānijai.

Tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010. gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Aigaru Meļko, kā arī kādreizējo AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāja vietnieku Andreju Stalažu.

2012. gada rudenī KNAB lūdza prokuratūru pie kriminālatbildības saukt kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" īstenotajos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos.

Atsevišķās lietās prokuratūra apsūdzības jau cēlusi, un tās nosūtītas tiesai, bet vienai personai piemērots priekšraksts par sodu.

KNAB uzskata, ka nu jau bijušās "Latvenergo" amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos ir saņēmušas apmēram astoņus miljonus eiro, taču vēl 11 miljonu eiro kukulis netika nodots, jo izmeklētāji uzņēmuma amatpersonas aizturēja. Šīs lietas izmeklēšanas gaitā dažādās valūtās ir arestēti apmēram 569 000 eiro, kas ar tiesas lēmumiem atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Savukārt 2017. gada janvārī prokuratūra nāca klajā ar paziņojumu, ka "Latvenergo" kukuļņemšanas pamatlietā Ģenerālprokuratūra apsūdzētā statusu noteikusi vēl vairākām personām, tādējādi patlaban šajā kriminālprocesā kopā ir apsūdzētas 12 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!