Foto: DELFI.lt

Aizvadītajā gadā Latvijā notikuši 3728 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 212 un ievainoti 4603 cilvēki, liecina Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums "Ceļu satiksmes drošības plāna 2014.-2016.gadam uzdevumu izpildes gaita".

Bojā gājušo skaits pērn, salīdzinājumā ar 2013.gadu, ir palielinājies par 18,4%. Tāpat par 6,9% palielinājies satiksmes negadījumu skaits ar cietušajiem skaits un par 6,1% palielinājies kopējais ievainoto skaits.

Ziņojumā norādīts, ka statistikas dati ir līdzīgi 2010.gada statistikas datiem, kad uz Latvijas ceļiem bojā gāja 218 cilvēku. Šis rādītājs ir arī atskaites punkts Eiropas Savienības (ES) izvirzītam mērķim - līdz 2020. gadam divas reizes samazināt bojā gājušo skaitu, t.i. vidēji 5% gadā. Jāatzīmē, ka Latvijā četru gadu laikā šis samazinājums ir tikai 2,8%, kas ir viens no sliktākajiem ES.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka 2013.gadā Latvijā uz vienu miljonu iedzīvotāju bijuši 88 satiksmes negadījumos bojā gājušie, kas ir viens no lielākajiem rādītājiem ES (51 bojā gājušais). Sliktāks rādītājs bija tikai Rumānijai - 93. Šī bija pirmā reize, kad neviena ES dalībvalsts nebija pārsniegusi 100. Savukārt pērn, pēc desmit gadu pārtraukuma Latvija atgriezusies pēdēja vietā ar 106 bojā gājušajiem uz vienu miljonu iedzīvotājiem, nākošais sliktākais rādītājs ES bijis Rumānijai - 91.

Analizējot satiksmes negadījumu statistikas datus, ziņojuma autori secina, ka galvenās ceļu satiksmes drošības problēmas ir vieglo automobiļu vadītāju un pasažieru drošība. Šie ceļu satiksmes dalībnieki ir 42,9% no visiem bojā gājušajiem un 49,1% no visiem ievainotajiem.

Viens no negadījumu iemesliem ir atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, kas ir viens no izplatītākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, teikts ziņojumā. Latvijas Valsts ceļu apkopotā informācija no ceļu laika apstākļu stacijām, kas fiksē arī satiksmes plūsmas ātrumu, liecina, ka no 2012.gada vidējais vieglo automobiļu plūsmas ātrums uz valsts nozīmes ceļiem ir palielinājies par 3,4 kilometriem stundā.

Salīdzinot 2012.gada aprīļa - septembra mēnešus, kad uz Latvijas ceļiem darbojās fotoradari, ar attiecīgajiem 2014.gada mēnešiem, pieaugums ir fiksēts visos ceļu satiksmes drošības galvenajos raksturlielumos - bojā gājušo skaits ir palielinājies par 24,4%, ievainoto skaits - par 12,6%, bet negadījumu skaits ar cietušajiem - par 11,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!