Foto: morgueFile
Katru dienu Latvijas cietumos speciāli cenzori izlasa aptuveni 900 ieslodzīto sūtītas vai tiem paredzētas vēstules, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Vēstules ir viens no galvenajiem veidiem, kā ieslodzītie legāli var sazināties ar ārpasauli. Visās desmit ieslodzījuma vietās kopumā cenzori dienā izlasa aptuveni 900 vēstuļu. Cenzori pārbauda visas ienākošās un izejošās vēstules.

Lielajos cietumos - Rīgas Centrālcietumā un Daugavgrīvas cietumā - vēstuļu apjoms ir lielāks. Piemēram, Rīgas Centrālcietumā vienā dienā cenzors izlasa 180 vēstules, bet Daugavgrīvas cietumā - aptuveni 300 vēstuļu. Svētku dienās vēstuļu apjoms ir lielāks nekā ikdienā.

Cenzori lasa visu vēstules saturu. Lai pārbaudītu, vai vēstules papīrs nav piesūcināts ar apreibinošām vielām, IeVP darbinieki tās pārbauda ar tausti, redzi vai ožu.

Amatpersonas, kas pārbauda korespondenci, speciālus kursus neapmeklē, tomēr pārvaldē norādīja, ka ikdienā, strādājot ar lielu apjomu vēstuļu, amatpersonām rokraksta atšifrēšana grūtības nesagādājot.

Ņemot vērā, ka ieslodzītie un sabiedrība zina par vēstuļu cenzēšanu, šifrētu informāciju mēģina nosūtīt reti, tomēr ir gadījumi, kad ar vēstulēm mēģina iesūtīt aizliegtus priekšmetus - apreibinošas vielas, SIM kartes, naudu vai atmiņas kartes.

Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Tiesībsarga biroju meklēs kompromisa variantu, kā precizēt ieslodzītajiem adresētu vēstuļu pārbaudīšanas kārtību. Narkotiku ievešanas riska dēļ TM reizē piesardzīgi vērtē šo rosinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!