Foto: AFP/Scanpix
Latvijas prokuratūra izvirzījusi apsūdzības diviem Latvijas iedzīvotājiem saistībā ar kuģa "Arctic Sea" sagrābšanu.

Prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks pastāstīja, ka Latvijas nepilsonim Dmitrijam Savinam prokuratūra izvirzījusi apsūdzību par to, ka viņš iegādājies Otrā pasaules kara automātu PPŠ, lai sagrābtu kuģi. Tomēr, ņemot vērā šā ieroča īpatnības, Savins atteicies no plāna to izmantot kuģa sagrābšanā.

Ņemot vērā, ka vīrietis atrodas Krievijā, Savina lieta nodota procesa pārņemšanai Krievijā.

Savukārt Latvijas pilsonim Sergejam Demčenko izvirzīta apsūdzība par kuģa sagrābšanas atbalstīšanu un jau pieminētā ieroča iegādes atbalstīšanu. Pašlaik par Demčenko tiek gaidīts spriedums no Krievijas, un tad prokuratūra lems par procesa nodošanu Krievijai.

Drošības policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanai arī lietu pret Izraēlas pilsoni Alekseju Kercguru (Alexey Kercgur), taču viņš ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Plašāku informāciju prokuratūra pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka Krievijas Arhangeļskas apgabala tiesa ceturtdien piespriedusi septiņu līdz 12 gadu cietumsodus stingrā režīma kolonijā lietā par kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanu apsūdzētajiem, tostarp Latvijas pilsonim Vitālijam Ļepinam piespriesti septiņi gadi.

Uz apsūdzēto sola bija seši tiesājamie: Latvijas pilsonis Ļepins un Igaunijas pilsonis Jevgeņijs Mironovs, kuriem abiem tiesa piesprieda septiņus gadus, Igaunijas nepilsoņi Aleksejs Buļejevs, kuram piesprieda 10 gadu, un Igors Borisovs, kuram piesprieda 12 gadu, Krievijas pilsonis un Igaunijas pastāvīgais iedzīvotājs Dmitrijs Barteņovs, kuram piesprieda 10 gadu, un Andrejs Andrjušins, kura pilsonību Krievijas izmeklētājiem nav izdevies noskaidrot, un kuram piesprieda 10 gadu ieslodzījumā.

Ļepina advokāte paziņoja, ka spriedumu nepārsūdzēs, bet vairāku citu notiesāto advokāti gatavojas to pārsūdzēt.

Visi bija apsūdzēti pēc Krievijas kriminālkodeksa panta par sveša īpašuma iegūšanu organizētā grupā, kas veikta, izmantojot vardarbību un draudus. Visi apsūdzētie daļēji atzinuši savu vainu un aktīvi sadarbojās ar izmeklētājiem.

Maskavas pilsētas tiesa jau ir notiesājusi trīs citus šā kuģa nolaupītājus. Latvijas nepilsonim Dmitrijam Savinam piespriests septiņu gadu cietumsods, Krievijas pilsonim Andrejam Luņovam - piecu gadu cietumsods, bet Latvijas pilsonim Sergejam Demčenko tiesa piesprieda triju gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Krievijas izmeklētāju sniegto oficiālo informāciju Maltā reģistrētais kravas kuģis "Arctic Sea", kura operatori bija Krievijas kompānija "Solchart Arkhangelsk" un ar to saistītā Somijas kompānija "Solchart Management", ar 15 Krievijas pilsoņu apkalpi tika nolaupīts 2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā, Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos. Kravas kuģi, kas bija pazudis un pēc tam tika atrasts Atlantijas okeānā, bija nolaupījusi astoņu cilvēku grupa, kas 17.augustā tika aizturēta militārā operācijā starptautiskajos ūdeņos pie Kaboverdes.

Pēc oficiālām ziņām, kuģis uz Alžīriju veda zāģmateriālu kravu, tomēr medijos vairākkārt izskanējuši minējumi, ka kuģī, iespējams, bijusi kāda slepena krava, piemēram, ieroči. Krievijas amatpersonas vairākkārt noliedza Lielbritānijas laikraksta "Sunday Times" ziņoto, ka uz pirātu nolaupītā kuģa "Arctic Sea" atradusies slepena pretgaisa aizsardzības raķešu S-300 krava, kas bijusi domāta Irānai.

Savukārt Somijas izmeklētāji paziņojuši, ka "Arctic Sea" nolaupīšanas iemesls bijušas komerciālas nesaskaņas starp nolaupīšanas pasūtītājiem un kuģa īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!