Foto: F64

Ilggadējā Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu darbiniece Gita Grasmane, kurai joprojām ir aizdomās turamās statuss kriminālprocesā, kas izdalīts no tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas, ceturtdien Lemberga lietā tiesā nevarēja sniegt paskaidrojumus par maksājumu uzdevumiem, kas sūtīti no viņas e-pasta adreses.

Prokuratūra iztaujāja Grasmani par e-pastiem, kas no viņas adreses sūtīti pirms desmit gadiem. Apsūdzības uzturētāji uzskata, ka no Grasmanes e-pasta adreses regulāri kādam Šveices advokātu birojam sūtīti šifrēti maksājuma uzdevumi. Tāpat prokuratūra uzskata, ka nauda no Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumiem "aizpludināta" uz ārzonas kompānijām un vēlāk sadalīta starp patiesajiem labuma guvējiem, arī apsūdzētajiem.

Prokurors Juris Juriss tiesā žurnālistiem pastāstīja, ka maksājuma uzdevumi, kas nāca no Grasmanes e-pasta, bija iespaidīgi, nereti to summas bija pat mērāmas miljonos ASV dolāru. Grasmane tiesā gan nespēja atcerēties, vai sūtījusi šos e-pastus, kā arī bilda, ka tad, ja to darīja, tad tas bija tiešā priekšnieka Laimoņa Junkera uzdevumā. Junkers pirms pāris gadiem aizgāja mūžībā. Iepriekš viņa vārds ticis saistīts ar tā dēvēto Ventspils melno kasi.

Grasmane tiesā stāstīja, ka Junkeram bijušas sliktas datorprasmes. Pati viņa e-pastus sūtījusi reti, bet labprātāk izmantojusi faksu. Taču prokuratūra norādīja, ka e-pasti no Grasmanes adreses sūtīti regulāri. Jautāta par sūtīto vēstuļu saturu, Grasmane sacīja, ka tajos neiedziļinājās.

Grasmane tiesā nevarēja paskaidrot, kas maksājuma uzdevumus sastādījis un kā tie nonākuši viņas datorā. Viņā arī teicās nezinām, kāpēc viņas darba vieta devusi uzdevumus par peļņas daļas izmaksu citām kompānijām.

Oficiāli Grasmane komandītsabiedrībā "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" pildīja administratores darbam ar klientiem pienākumus. Tiesā viņa skaidroja, ka viņas pienākumos bija komunikācija ar klientiem, kravu izkraušanas uzdevumu saskaņošana, rēķinu noformēšana un sekošana to apmaksai.

Jautāta, vai pazīst kādu no apsūdzētajiem, Grasmane atbildēja noliedzoši.

Sieviete pati ir aizdomās turamā vienā ar notikumiem Ventspilī saistītā kriminālprocesā, kas vēl atrodas izmeklēšanā. Grasmane savulaik kādu brīdi pat pavadīja ieslodzījumā, tiesa viņu apcietināja 2007.gada 22.janvārī un atbrīvoja tā gada vasarā. Grasmane bija pirmā, kurai tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā piemēroja apcietinājumu.

Jau vēstīts, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!